Geboren boven een Dirk-winkel en al vanaf zijn tienerjaren werkzaam bij het supermarktconcern: Marcel Huizing is met recht een Dirk van den Broek-man te noemen. De algemeen directeur deelt in de RetailTrends-podcast zijn ambities voor de keten en zijn kijk op het supermarktlandschap. Het gesprek in zeven quotes.

Geboren boven een Dirk-winkel en al vanaf zijn tienerjaren werkzaam bij het supermarktconcern: Marcel Huizing is met recht een Dirk van den Broek-man te noemen. De algemeen directeur deelt in de RetailTrends-podcast zijn ambities voor de keten en zijn kijk op het supermarktlandschap. Het gesprek in zeven quotes.


‘Dirk van den Broek is me met de paplepel ingegoten’
Marcel Huizing werd 44 jaar geleden geboren boven een vestiging van Dirk van den Broek in Amsterdam. Zijn vader werkte voor de supermarktketen en heeft dat in totaal 45 jaar gedaan. “Inmiddels is hij met pensioen maar achter de schermen is hij nog steeds betrokken bij het bedrijf. Zo houdt hij het archief en de website met de geschiedenis van het bedrijf bij.” Zelf ging Marcel Huizing op zijn 19e aan de slag bij de keten, als medewerker in het centrale magazijn. “Je kunt dus wel zeggen dat ik een echte Dirk van den Broek-man ben.”


‘Wat zou je doen als jij met deze winkel je hypotheek moet betalen?’
Onder Huizings bewind is Dirk van den Broek dichterbij de consument gekomen. Zo moet de manager in de winkel moet goed zichtbaar zijn voor de consument, alsof het een franchiseondernemer is. Hoewel alle 126 winkels eigen vestigingen zijn en iedereen in loondienst is, hebben de managers een grote mate van eigen verantwoordelijkheid, aldus Huizing. “Dat komt ook bij onze oprichter Dirk van den Broek vandaan. Hij stelde altijd de vraag: ‘Wat zou je doen als dit je eigen winkel was, als jij hiermee je hypotheek moet betalen?’ We laten de managers vanuit dat ondernemersperspectief naar hun winkel kijken. Jij krijgt de sleutel, het is jouw verantwoordelijkheid voor hoe het er reilt en zeilt en hoe de klant het winkelbezoek ervaart.”


‘We proberen het gevoel van een familiebedrijf vast te houden’
Dirk van den Broek is met DekaMart onderdeel van Detailresult Groep, die in 2008 ontstond na een fusie van die ketens. Beide formules zijn van oudsher een familiebedrijf en Huizing wil dat gevoel graag vasthouden. Hij vindt het tekenend voor een familiebedrijf dat er veel mensen werken met een lang dienstverband. “Sommige mensen werken hier al veertig of zelfs vijftig jaar. Zij hebben onze grote groei meegemaakt, ze weten nog dat we winkeltjes met twee gangpaden hadden met alleen kruidenierswaren. Groenten, fruit en vlees verkochten we toen nog niet eens.”


‘We zijn een discounter in A-merken’
De keten koopt in via Superunie om veel volume te kunnen maken en is groot geworden door A-merken tegen de laagste prijs aan te bieden, stelt de topman. “We positioneren ons als discounter en dat moeten we vasthouden. Daar liggen onze roots.” Hij benadrukt het belang van gezonde mix met eigen merken. “Dat moet om je identiteit als Dirk van den Broek vast te houden. Van de ongeveer 8500 artikelen die we voeren zijn er vijftienhonderd artikelen van het huismerk.”


‘Ik wil meer stadswinkels openen’
Met een stadswinkel in Amsterdam en Rotterdam snuffelt Dirk van den Broek aan een volwaardig supermarktconcept op minder vierkante meters. “Als je in steden wilt groeien moet je een concept hebben voor kleinere winkels”, aldus Huizing. “Ik wil er heel graag meer openen, maar het is lastig om goede locaties te vinden. We zijn hard op zoek.”

Hij ziet daarnaast ruimte voor groei in aantal ‘reguliere’ vestigingen. “Daarbij willen we uitbreiden vanuit bestaande gebieden. Dat is logistiek gezien natuurlijk handig. Daarnaast hebben we  landelijke bekendheid, maar als we in nieuwe gebieden starten duurt het allemaal wat langer, merken we.”


‘Pas als er een positief model voor online boodschappen doen is, doen we mee’
Consumenten kunnen nog niet online boodschappen bestellen bij Dirk van den Broek. Zusterformule DekaMarkt biedt die mogelijkheid wel. “Daardoor bouwen we wel expertise op dit gebied op binnen het bedrijf”, vertelt Huizing. “Voor veel partijen is e-commerce tot nog toe niet winstgevend of zelfs verlieslatend. Als de wereld straks verandert en er is een model waardoor het positief bijdraagt of in elk geval niet meer negatief bijdraagt gaan we meedoen. Ik investeer nu liever in medewerkers en de bestaande winkels.”


‘Wat met Deen is gebeurd gaan we de komende vijf jaar vaker zien’
Branchegenoot Deen verkoopt zijn tachtig winkels dit jaar aan Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt. Hoewel Huizing het besluit van de eigenaarsfamilie begrijpt vindt hij het zonde dat de formule uit het straatbeeld verdwijnt. De komende vijf jaar zullen meer regionale supermarktketens uit het straatbeeld verdwijnen, voorziet hij. “Ik hoop wel dat we de diversiteit in het supermarktlandschap behouden. Want er is steeds meer geel en blauw te zien en dat is wel wat eentonig.”
 

Meer weten? In de RetailTrends Podcast vertelt Marcel Huizing verder over onder meer zijn focus op groei van de organisatie. Luister de podcastaflevering nu via deze link op Spotify en abonneer je direct om geen enkele aflevering te missen.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!