Wie is de nieuwe ceo van Etos?

Etos heeft per 1 juli een nieuwe ceo. Sebastiaan de Jong vult het gat op dat ontstond toen Saskia Egas Reparaz deze maand startte als ceo van HEMA. Maar wie is de nieuwe ceo van de drogisterijketen eigenlijk?

Etos heeft per 1 juli een nieuwe ceo. Sebastiaan de Jong vult het gat op dat ontstond toen Saskia Egas Reparaz deze maand startte als ceo van HEMA. Maar wie is de nieuwe ceo van de drogisterijketen eigenlijk?


De Jong (47) startte na een studie economie aan de Universiteit van Amsterdam zijn carrière in 1998 als managementtrainee bij – toen nog – Ahold. Zijn eerste werkzaamheden voor het concern waren meteen voor de Etos-formule. In de jaren daarop blijft hij actief binnen het bedrijf en klimt hij langzaam hoger in de ladder. Uiteindelijk wordt hij in 2012 senior vicepresident commerce voor het merk Albert in Tsjechië. Deze rol bekleedt hij vier jaar, om vervolgens weer terug te keren naar het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam in de functie senior vice president sourcing integration. 


In 2018 verlaat De Jong Ahold Delhaize na bijna twintig jaar. Hij verruilt de supermarktwereld voor de doe-het-zelfketen Intergamma, waar hij als chief commercial officer aan de slag gaat. Hij zet zich hierbij onder meer in voor de commerciële strategie, duurzaamheidspropositie en de herpositionering van de winkelformules van Intergamma. Onder zijn leiding is Intergamma de transformatie gestart naar een omnichannel propositie. 


Het vertrouwde nest
Toch moet de supermarkt al die tijd gelonkt hebben, want eind 2020 neemt De Jong afscheid bij de doe-het-zelver om weer terug te keren naar het vertrouwde nest: Ahold Delhaize. “Ik vind het jammer dat Sebastiaan vertrekt”, aldus Intergamma-ceo Harm-Jan Stoter destijds. “Ik heb hem leren kennen als een energieke, prettige en professionele collega met een écht retailhart die onder uitdagende omstandigheden heeft geholpen de commerciële positie van Intergamma en zijn winkelformules verder te versterken.” 


Intergamma laat RetailTrends weten De Jong veel succes te wensen in zijn nieuwe functie. “Het is een prachtig bedrijf, Etos”, aldus Desiree Schelle, directeur communicatie bij het doe-het-zelfconcern. “Het lijkt me een mooie stap. Sebastiaan is binnen Ahold Delhaize al eerder succesvol geweest, dat gaat nu vast ook weer het geval zijn.”


Sinds zijn terugkomst bij de grootgrutter in december 2020 heeft De Jong zich gericht op het starten en leiden van de Europese inkooporganisatie in de functie head of procurement voor Europa en Indonesië. Als ceo van Etos keert hij weer terug naar waar het in 1998 allemaal begon. “Etos is een prachtig merk, geworteld in de samenleving en met loyale klanten”, zegt De Jong zelf over zijn nieuwe functie. “Ik voel me sterk verbonden met de missie om onze klanten elke dag te helpen zich goed te voelen en ik kijk er erg naar uit om samen met het team te werken aan de verdere ontwikkeling van Etos.”


De kersverse Etos-ceo rapporteert aan Wouter Kolk, zelf ceo van Ahold Delhaize Europa en Indonesië. De twee werkten de afgelopen jaren al meerdere keren met elkaar samen, waaronder tijdens De Jongs periode in Tsjechië en toen hij later in Nederland regiomanager was bij Albert Heijn. 


Vergelijkbare competitieve markt
Wat er in de sollicitatiegesprekken voor deze functie met De Jong uitsprong was enerzijds zijn tijd als commercieel directeur voor Albert in Tsjechië. “Dat is een enorm competitieve markt. Met een hoog niveau van promotieaandeel, prijsgedreven en vol met discounters. Dat heeft Sebastiaan voor Albert toen heel succesvol gedaan”, vertelt Kolk, die stelt dat het speelveld voor Etos soortgelijk is. “Ook voor Etos geldt dat je moet nadenken waar we voor staan en tegelijkertijd zijn prijs, promotie, het assortiment en innovatie belangrijk om te concurreren met andere drogisterijketens”, aldus Kolk.


Anderzijds heeft De Jong in zijn tijd als regiomanager bij Albert Heijn in Nederland laten zien dat hij naast een commerciële kant ook operationeel sterk is wat betreft ‘kwaliteit, klantvriendelijkheid en resultaat’. “Wil je een stap maken naar ceo of general manager, dan is het belangrijk om zowel de commerciële als de operationele kant onder de knie te hebben”, stelt Kolk. Door De Jongs tijd in het buitenland en in Nederland weet de nieuwe Etos-ceo bovendien goed omgaan met diverse mensen en culturen. “Inclusiviteit en diversiteit zijn belangrijk voor Etos en voor Ahold Delhaize.”


Kolk heeft De Jong ervaren als iemand die sterke teams bouwt en sterke mensen om zich heen verzamelt. “Sebastiaan is iemand die mensen kan laten groeien. Hij is sterk in het ontwikkelen van zijn team, maar ook van de mensen die erin zitten”, stelt de ceo van Ahold Delhaize Europa en Indonesië. “Hij kan rustig overkomen en goed luisteren, maar voelt zich ook comfortabel op het podium. Sebastiaan treedt op de voorgrond als dat nodig is. Het is voor deze baan belangrijk dat je dat goed kunt afwisselen.”


Energieke club
Wat verwacht Kolk van De Jong in zijn nieuwe rol? “Sebastiaan gaat met zijn team nadenken over de strategie die er ligt. Met Saskia (Egas Reparaz, de voormalige Etos-ceo, red.) is de afgelopen achttien maanden een pad ingeslagen dat al succesvol was. Maar corona heeft ook impact gehad op Etos.” Volgens Kolk moeten een aantal onderdelen van de strategie misschien versneld worden, met andere elementen moet de drogisterij wellicht stoppen. “Dat zijn afwegingen die Sebastiaan moet maken. Er zit veel energie in de Etos-club, het is een betrokken organisatie. Daar kan hij op voortbouwen om het succes van Etos verder uit te te laten groeien.”


Sebastiaan de Jong start 1 juli als ceo van Etos. Tot in het najaar zal hij zijn functie als head of procurement bij Ahold Delhaize blijven vervullen.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!