Erik-Jan Mares is sinds oktober 2017 ceo bij Zeeman. Daarvoor werkte hij onder meer bij Nutricia, C1000 en Ahold. In de RetailTrends-podcast deelde hij zijn retaillessen. Het gesprek in vijf quotes.


Ik ben begonnen in de Opel Astra
Mares, afgestudeerd als bedrijfskundige, kwam in 1995 bij Nutricia terecht. Hij zou er ruim veertien jaar werken. Zijn eerste functie was key account manager/trade marketing manager. "Ik ben begonnen in de Opel Astra, langs supermarkten." Zo zou hij erachter komen wat het 'echte werk' was, werd hem gezegd. "Zo leer je wat de belevingswereld van een supermarktmanager is en hoe je daar als fabrikant mee om moet gaan."


Dus daar ging Mares. Met Chocomel, Fristi, Nutrilon, Extran en Bambix in de achterbak. "En ze zeiden: verkoop het maar. Dat had ik nooit willen missen." Toen dacht-ie er anders over, maar achteraf is hij blij dat hij het gedaan heeft. Wat hij vooral heeft geleerd: goed luisteren naar mensen. "Dan zei ik: het ging niet goed meneer. Maar als ik de volgende keer bij u kom, hoe moet ik het dan aanpakken? Die...