Discounter Action krijgt vanaf volgend jaar een nieuwe ceo. Hajir Hajji neemt het stokje over van Sander van der Laan, die sinds 2015 aan het roer van de retailer staat. “Het stond in de sterren geschreven dat zij Sander zou opvolgen.”


Hajji (41) start 24 jaar geleden bij Action als winkelmedewerker bij Action Waterlandplein in Amsterdam-Noord. Ze is dan zeventien jaar oud. Doordeweeks volgt ze een managementstudie en in de weekenden werkt Hajji in de winkel. “Ik deed alles: vakkenvullen, kassa draaien. Er was toen nog geen bestelsysteem. Iedere dag belde ik naar de eigenaar en dan gaf ik de nummertjes door van de artikelen die ik wilde hebben”, vertelt Hajji in 2017 tegen NRC. 


Al snel verschuift Hajji haar studie naar de avonduren zodat ze meer bij Action kan werken. Ze ontwikkelt zich van assistent-bedrijfsleider naar bedrijfsleider in 1998 om in 1999 rayonmanager te worden van 54 Action-winkels in Amsterdam en op de Veluwe. Hajji is dan 19 en heeft net haar rijbewijs. Drie jaar later groeit ze verder tot hoofd verkoop bij Action, verantwoordelijk voor zo’n 270...