Wel of geen coronapas: onzekerheid bij winkeliers

Het coronatoegangsbewijs in niet-essentiële winkels: komt het er wel of komt het er niet? En als het er komt: waar dan en wanneer? Het zorgt voor hoofdbrekens in retailland.

Het coronatoegangsbewijs in niet-essentiële winkels: komt het er wel of komt het er niet? En als het er komt: waar dan en wanneer? Het zorgt voor hoofdbrekens in retailland.


Wat de Tweede Kamer betreft, mag het. Zorgminister Hugo de Jonge kan in de niet-essentiële detailhandel de coronapas invoeren. Na de huidige 'mini-lockdown' die in elk geval tot 4 december duurt. Maar dat betekent niet automatisch dat die coronapas er ook echt komt. Zo moet het Outbreak Management Team eerst nog advies geven en de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen, waarschijnlijk volgende week.


En dan nog: gaat zo'n coronapas dan in álle niet-essentiële winkels gelden? Of wordt er voor de 'winkel om de hoek' een uitzondering gemaakt? Kan daar, zoals ChristenUnie en VVD voorstellen, worden volstaan met het anderhalve meter afstand houden?
 

'We zitten klem'
Die onduidelijkheid maakt het reuze ingewikkeld om voorbereidingen te treffen, zegt directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). “Ik kan wel met de praktische uitvoering aan de gang gaan, maar ik ken de ministeriële regeling niet. Ik ken de overwegingen niet. We zitten klem tussen 'gaat het daadwerkelijk gebeuren?' en 'hoe dan?'”


Net als collega-organisaties INretail en het Vakcentrum zegt de RND, waarbij vooral grootwinkelbedrijven zijn aangesloten, keihard 'nee' tegen de invoering van de coronapas. Er zijn veel te weinig medewerkers om van iedereen de QR-code te controleren en het zal voor discussies bij de ingang zorgen, zeggen ze.


Bovendien wijzen ze op statistieken van het RIVM: slechts 0,7 procent van de besmettingen is te koppelen aan winkels. Oftewel: in de top 20 van besmettingsbronnen komt de detailhandel niet voor.


Afstand en mondmasker
“Het virus laat zich het allerbeste terugdringen door strak die anderhalve meter in te voeren en te zorgen dat iedereen een mondmasker draagt”, zegt Peters. “Dat hebben we vorig jaar maart als retail met bewonderenswaardige snelheid en precisie kunnen invoeren en ik hoop dat we dat nu weer kunnen doen.”


Peters betwijfelt of de coronapas echt gaat helpen bij het afremmen van het virus. Maar los daarvan: is zo'n pas nou echt onwerkbaar, zoals de brancheorganisaties zeggen? In diverse steden wordt in de horeca gewerkt met polsbandjes. Eén keer je QR-code laten scannen en je krijgt een polsbandje waarmee je toegang krijgt tot alle horecazaken in die stad. Dat zou dan toch ook voor winkels een oplossing kunnen zijn?


Peters ziet het niet zitten. “Stel je eens voor: Hoog Catharijne. Daar komen elke dag honderdduizenden mensen van de treinperrons. En die lopen daar dan doorheen. Dan denk je misschien: dat zijn maar vier of vijf deuren aan de buitenkant. Ja, maar niet aan de binnenkant! Hoe dan!?”


En wat te denken van het stadscentrum zelf, zegt Peters. “Neem Utrecht, met al die parkeergarages. Mensen die daar met de auto naartoe komen, kun je niet aan de rand van de stad een bandje geven. Dat moet in de stad zelf gebeuren. In al die straten daar naartoe.”


En aangezien er zeven dagen in de week gewinkeld wordt, betekent dat ook zeven verschillende kleuren polsbandjes. “Dan moeten ze in de winkel weer vaststellen of dat wel het bandje van de dag is....”

Arnhem wil wel polsbandjes
Zodra de QR-code verplicht wordt, willen ze in de binnenstad van Arnhem wel met polsbandjes gaan werken. “Dit systeem werkt fantastisch in de horeca. Waarom dan niet voor de winkels?”, zegt Marian van Hooij van het Platform Binnenstad Arnhem (PBA) tegen de Gelderlander.


“Wij zijn er om het winkelend publiek zo gastvrij mogelijk te ontvangen. Zodra het kabinet het coronatoegangsbewijs voor winkels verplicht stelt, zijn we in Arnhem voorbereid", zegt Van Hooij van het PBA, waar alle ondernemers in het centrum van de Gelderse hoofdstad bij zijn aangesloten.


Het is de bedoeling dat de huidige checkpoints rond het uitgaansgebied in Arnhem – de Korenmarkt  –  verhuizen naar de invalswegen van het centrum. Volgens Van Hooij hebben ook de overdekte winkelcentra Kronenburg en Presikhaaf interesse. Bij die centra zouden dan ook enkele hokjes kunnen komen waar bezoekers een polsbandjes kunnen krijgen.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!