Veel wijkwinkelcentra deden het al goed. Maar mede door de coronacrisis zijn ze nog succesvoller geworden. Hoe komt dat? En waarom zijn er dan toch nog tientallen zorgenkindjes?


'Ik ben even naar de videotheek!' Nee, dat zul je anno 2021 niet vaak meer horen. Al kan het wel. In heel Nederland zijn er welgeteld zestien videotheken over, blijkt uit cijfers van databureau Locatus. Een heel verschil met 2004: toen waren er nog zo'n 1200.


Wijkwinkelcentra hebben de laatste jaren dan ook een behoorlijke metamorfose ondergaan. Niet alleen videotheken zijn goeddeels verdwenen, ook het aantal bankfilialen nam enorm af en er zijn veel minder reis- en uitzendbureaus. In Drenthe en Zeeland zit zelfs geen enkel bankfiliaal meer in een wijkwinkelcentrum, weet vastgoedadviseur Colliers.


Colliers kwam deze vrijdag met een nieuw rapport over wijkwinkelcentra. En er is goed nieuws: ze doen het beter dan vóór de coronacrisis. Zo nam de leegstand tussen 2019 en 2021 af van bijna zeven naar zes procent, terwijl die in de binnensteden toenam van zeven naar tien procent.


...