Op dit deelplatform koop je zonder geld

Op het Israëlische platform Shareitt verkopen of huren gebruikers producten in ruil voor tokens. Die punten kunnen weer worden ingezet voor de huur of aanschaf van andere spullen. Shareitt tilt zo de deeleconomie naar een volgend niveau.

Winkelen zonder geld uit te geven. Dat klinkt als een contradictio in terminis, maar niks is minder waar. Op het Israëlische platform Shareitt verkopen of huren gebruikers namelijk producten in ruil voor tokens. Die punten kunnen weer worden ingezet voor de huur of aanschaf van andere spullen. Shareitt tilt zo de deeleconomie naar een volgend niveau.


Shareitt is in 2018 opgericht in Tel Aviv door de ondernemers Michael Malul en Arie Ben David. Het platform speelt in op de groeiende behoefte naar een duurzamere economie. “We hebben allemaal items die we niet meer gebruiken of niet nodig hebben. Boeken die we uitgelezen hebben, kleding die niet meer past, slaapspullen die we niet meer gebruiken of zelfs apparaten die we gewoon niet meer nodig hebben. Shareitt laat gebruikers deze ruilen voor spullen die ze wel kunnen gebruiken”, vat het platform het samen. 


Hoe dat werkt? Iedere nieuwe gebruiker van Shareitt krijgt na het aanmaken van een profiel honderd punten als welkomstcadeau. Het aantal punten staat volgens het platform gelijk aan het aantal Israëlische sjekel dat is betaald voor het product. Dus als een product vijftig sjekel (14 euro) heeft gekost, dan zal dit op Shareitt ook ongeveer hetzelfde opleveren. Wel hangt deze prijs af van de staat van het product. 


Gebruikers kunnen ook punten verdienen door hun eigen producten te verhuren of te verkopen aan andere consumenten. Daarnaast krijgen zij punten wanneer zij bepaalde acties uitvoeren op het platform, zoals het aanmaken van een verlanglijstje of het uitnodigen van vrienden. Om het product thuis te krijgen zijn er verschillende opties. Zo kunnen gebruikers het product bij elkaar ophalen of brengen.


Ook is er de optie om het product door eigen koeriers van Shareitt te laten bezorgen. Dit zijn gebruikers van het platform die in ruil voor tokens de bezorging op zich nemen. Daarnaast werkt Shareitt samen met diverse conventionele bezorgdiensten. Daarvoor betaal je dan wel met sjekels in plaats van met tokens.


Markt van 355 miljard

Shareitt is met deze aanpak een van de wereldwijd ongeveer tienduizend bedrijven die actief zijn binnen de deeleconomie. De omvang van deze economie waarin gebruik belangrijker is dan bezit, is in 2025 goed voor ongeveer 355 miljard dollar, schat PwC. Net zoals andere marktplaatsen is Shareitt afhankelijk van een goede balans tussen vraag en aanbod, stelt platformdeskundige Martijn Arets.


“Vaak zijn er veel aanbieders en weinig vragers, of andersom. Omdat dit platform met punten werkt moeten deelnemers zowel als aanbieder als vrager actief zijn. Dat ze hun punten alleen binnen Shareitt kunnen gebruiken, maakt het wel lastig voor dit platform.”


‘Een nieuwkomer in de marktplaatswereld moet behoorlijke volumes hebben om interessant te zijn voor de consument’


Het platform mag dan zelf misschien met tokens werken, uiteindelijk moet er natuurlijk ook echt geld worden verdiend. Arets somt een aantal mogelijkheden op. “Ze kunnen geld verdienen met advertenties. Daarnaast kunnen gebruikers extra punten kopen als ze niet genoeg hebben voor een bepaald product. Dat zie je ook bij Listia, een vergelijkbaar platform uit Amerika.”


Doorbraak niet makkelijk

De platformexpert kan naast Listia geen speler noemen die eenzelfde aanpak als Shareitt hanteert. “Al lijkt er niet meer zoveel te gebeuren op de website van Listia.” De marktplaatswereld is ook niet gemakkelijk om in door te breken, weet hij. “Er zijn al verschillende tweedehands marktplaatsen actief die behoorlijk dominant zijn en goed voldoen aan de wens van gebruikers. Als je als nieuwkomer in de marktplaatswereld een kans van slagen wilt hebben dan moet je behoorlijke volumes hebben om zowel in vraag als in aanbod interessant te zijn. Consumenten gaan uiteindelijk naar de platforms waar het meeste aanbod is.”Wat volgens Arets kan helpen, is focussen op een niche. “Veel partijen richten zich nu op kleding. Ook rondom bepaalde verzamelobjecten zoals postzegels of Pokémon-kaarten ontstaan nieuwe soortgelijke platforms.” Als dat succesvol blijkt, dan kan het platform later altijd nog kijken of het zijn assortiment of dienstverlening wil uitbreiden, voegt Arets daaraan toe.


Shareitt lijkt in elk geval aan te slaan in eigen land. Inmiddels heeft het platform namelijk vijftigduizend actieve gebruikers. Er worden momenteel 45 duizend producten aangeboden en er zijn in bijna drie jaar tijd meer dan 138 duizend items geruild. Daarnaast haalde het platform eind 2020 een investering binnen van twee miljoen dollar van onder meer Amerikaanse private investeerders.


Nieuwe kijk op de economie

Met de kapitaalinjectie wil het bedrijf internationale groei inzetten. Die groei zal eerder plaatsvinden in de Verenigde Staten dan in Europa, verwacht Arets. “Een platform als dit is waarschijnlijk gemakkelijker te schalen in Amerika dan in Europa, vanwege de verschillende talen, culturen en de uiteenlopende betaalsystemen die hier zijn.” 


De schaal van Shareitt mag dan (nog) beperkt zijn, het platform zorgt voor een nieuwe kijk op onze huidige economie. Shareitt laat consumenten op een laagdrempelige manier spullen ruilen en kent daarmee nieuwe waarde toe aan ongebruikte of overbodige spullen. Daarnaast stimuleert het platform lokale contacten en de lokale economie door consumenten te laten participeren in de eigen bezorgdienst. Al met al vinkt Shareitt dus veel belangrijke hokjes aan van de opkomende deeleconomie. 

 

 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!