Albert Heijn heeft het marktaandeel flink weten te vergroten, blijkt uit cijfers van onderzoeker NielsenIQ. Onder meer Plus en Aldi verloren juist terrein. Supermarktdeskundige Erik Hemmes over hoe dat komt en wat hem nog meer opvalt.


Maar eerst de omzetcijfers in het tweede coronajaar. Volgens NielsenIQ verkochten de supermarkten vorig jaar in totaal voor 44,6 miljard euro. Een lichte groei vergeleken met 2020. Gecorrigeerd voor de extra week in dat jaar was er een plus van 1,7 procent.
 

Uiteraard profiteerden de supermarkten van de sluiting van de horeca en andere coronamaatregelen. Zo verkochten ze volgens Nielsen zo'n 35 miljoen euro extra aan bier. En door het thuiswerken en thuisblijven gingen er ook meer batterijen (+16 procent), tijdschriften (+9 procent) en kaarsen (+50 procent) over de toonbank.


Ook opvallend: supermarkten hadden volgens Nielsen profijt van de tweevoudige accijnsverhoging op tabak in januari en april. Dat bracht 158 miljoen euro extra in het laatje. Geniet ervan zolang het kan, zegt Hemmes. “Op 1 januari 2024 moet tabak eruit, dat scheelt pakweg zes procent van de...