RetailTrends belt iedere week met een expert over een opvallende actuele ontwikkeling. Deze keer: sectoreconoom retail en leisure Gerarda Westerhuis van ABN Amro over de personeelstekorten in de detailhandel.


Het aantal vacatures in de detailhandel is fors toegenomen, in het vierde kwartaal van 2021 tot 43.900. De sector moet daarom inzetten op hogere salarissen, verbetering van het welzijn van het personeel en op digitalisering, stelt ABN Amro in de Welzijnsmonitor Retail.
 

Wordt er in de detailhandel zo slecht betaald?

“De lonen in de detailhandel blijven sterk achter bij de gemiddelde lonen van het gehele bedrijfsleven. Uit de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN Amro blijkt bijvoorbeeld dat werknemers in de retail vanwege relatief lage salarissen moeilijker een woning kunnen kopen of met hun salaris een huishouden zonder schulden kunnen onderhouden. Wel is het zo dat de groep van 15 tot en met 24 jaar in het totaal aantal werkenden relatief groot is. Zo is dat aandeel in 2020 in de retail food maar liefst 65 procent en in de retail non-food bijna 30 procent.”


Een pleidooi...