RetailTrends belt iedere week met een expert over een opvallende actuele ontwikkeling. Deze keer: Bert-Jan van der Stelt, branchespecialist Wonen van INretail. De aanleiding: de faillissementen van woonwinkelketen Homestock en woonmerk Riverdale.


Binnen enkele dagen vallen twee bedrijven om. Is dat toeval of heeft de woonbranche het nu moeilijk?

“Het is zeker toeval. De woonbranche draait al acht jaar heel mooie omzetten. En de laatste twee jaar is er sprake van zeer goede omzetten. Dus het is heel bijzonder dat dit in 2022 gebeurt. Het gaat niet slecht in de branche, dus daar zijn andere dingen aan de hand.”
 

Er zijn wel problemen in de supplychain, met langere levertijden en stijgende inkoop- en transportprijzen. Hoe zwaar is dat voor de branche?

“Dat zijn wel uitdagingen, maar die speelden vorig jaar ook al. Ze zijn wel wat aangejaagd door de oorlog in Oekraïne. Maar in maart en april zagen we nog mooie omzetten. Vanaf mei neemt de traffic in de winkels wel wat af, maar waar dat precies aan ligt is moeilijk aan te geven. De consument is misschien wat terughoudender geworden en maakt wellicht andere keuzes.”


Vooral in coronajaar 2020 gaven consumenten veel uit aan hun huis. Ze waren vaak thuis...