RetailTrends belt iedere week met een expert over een opvallende actuele ontwikkeling. Deze keer: Anneke Smelik, hoogleraar visuele cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, over een ‘Nutri-Score’ voor kleding. Smelik doet onderzoek naar fashion en duurzaamheid.
 

De kledingindustrie moet op de schop, vindt D66. De regeringspartij heeft een initiatiefnota opgesteld met zeven voorstellen voor vergroening van de branche. Weg met fast fashion, op naar een circulaire kledingindustrie.


Kamerlid Kiki Hagen wijst op de hoge uitstoot van de branche en de schade die bijvoorbeeld chemische kleuring aan het milieu toebrengt. "Daarbovenop gooien we per jaar wereldwijd 764 duizend vuilniswagens aan kostbare materialen weg."


Hagen bepleit onder meer een zogeheten eco-score, vergelijkbaar met de Nutri-Score op voedingsmiddelen in de supermarkt en energielabels op wasmachines. Nu is het volgens haar voor consumenten veel te lastig om te kunnen beoordelen hoe duurzaam een kledingstuk is geproduceerd en hoelang het meegaat.


Een Nutri-Score op kleding, wordt u daar enthousiast van?...