Er was al enkele jaren sprake van, maar het gaat nu echt gebeuren: de Ierse speelgoedketen Smyths Toys komt naar Nederland. Hoe groot is de kans op succes?


Vijf jaar geleden, begin januari 2018, kondigde Smyths Toys aan dat het op korte termijn dertig winkels in Nederland wilde openen. Daarna zouden andere landen op het Europese vasteland volgen. De volgorde werd anders.


Eerst waren Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland aan de beurt. Smyths Toys nam daar in april 2018 de ruim negentig winkels van Toys'R'Us over. Afgelopen zomer kwamen daar nog eens 41 winkels in Frankrijk bij, van PicWic Toys.


'Op weg naar twintig winkels'

Komend voorjaar is het dan alsnog zover. In Amsterdam strijkt de keten neer in winkelcentrum Akerpoort en in Rotterdam komt Smyths Toys in winkelcentrum Bigshops. Het gaat in beide gevallen om winkels van zo'n 1900 vierkante meter. Ook opent het bedrijf een webshop in Nederland. Smyths Toys wil de komende jaren uitgroeien naar zo’n twintig vestigingen.


Is dat niet wat veel? “Ik denk niet dat die ruimte er is”, zegt ceo Eddy Assies van Intertoys. Hij wijst onder meer op de toegenomen concurrentie van online. “Wat je wel ziet, is dat fysieke retail -...