Als oprichter van een bedrijf begin je vol overtuiging en goede moed aan je missie. Maar als de founder 'zijn kindje' verlaat moet de business verder, met buitenstaanders aan het roer. Welke haken en ogen zitten daar aan?

Verhalen over het succes van merken lezen vaak als jongensboeken. Neem Rituals. Begonnen door Raymond Cloosterman en wat vrienden in een kelder aan de Amsterdamse Herengracht. Zonder veel geld of een panklaar strategisch meerjarenplan, maar met een droom en een visie: een wereldmerk worden. In de beginjaren was Rituals met zijn ene winkel in de Kalverstraat een paar keer dicht bij een faillissement. Opgeven was echter geen optie en de droom werd in de latere jaren alsnog werkelijkheid.

Dat doorzettingsvermogen was er vermoedelijk niet geweest zónder geestelijk vader Cloosterman. Menig kapitein zou in zo’n situatie het zinkende schip verlaten hebben. Maar deze kapitein had de boot zelf gebouwd en zou die koste wat kost zeewaardig houden.

Inmiddels is Rituals een wereldwijd succesnummer en nog altijd staat boegbeeld Cloosterman aan het roer. Aan stoppen lijkt hij nog...