Omoda, dat is toch die schoenenretailer? Vanaf deze week niet meer. Het Zeeuwse familiebedrijf voegt kleding toe aan zijn assortiment. Dat betekent niet dat het kleding ‘erbij’ gaat doen. “Nee, we worden een fashionretailer”, vertelt coo Jan Baan aan RetailTrends. 


Voor het interview reizen we af naar Omoda’s hoofdkantoor in Zierikzee, waar het bedrijf sinds 2014 gevestigd is. De historie van Omoda gaat echter terug naar 1875, als de betovergrootvader van Baans vrouw, Marlinde Verton, een schoenmakerij opent in het Zeeuwse Burgh. Het bedrijf is nog steeds in handen van de familie Verton en heet sinds 2000 Omoda. De broers Lourus en Wilhelm Verton hebben momenteel samen met Lourus-Jan Verton, Jan en zijn vrouw Marlinde de dagelijkse leiding. 


Na zo’n anderhalve eeuw de focus te hebben gehad op schoenen, tassen en accessoires gooit Omoda nu het roer om. Het voegt kleding toe aan het assortiment. Achter de schermen werd al ruim een jaar gewerkt aan deze uitbreiding onder de schuilnaam ‘Project Apollo’. “Het was strikt geheim”, vertelt Baan. “En net zo...