Blokker toch niet naar de beurs: vier vragen

De langverwachte beursgang van Mirage Retail Group gaat toch niet door. Althans, voorlopig niet. Waarom ziet eigenaar Michiel Witteveen ervan af en is dat een verstandige keuze?

De langverwachte beursgang van Mirage Retail Group gaat toch niet door. Althans, voorlopig niet. Waarom ziet eigenaar Michiel Witteveen ervan af en is dat een verstandige keuze?


Blokker naar de beurs, hoe zat het ook alweer?

De woorden Blokker en beursgang beginnen in één zin te vallen vanaf het moment dat Michiel Witteveen er aan het roer staat. De ambitieuze ondernemer heeft de keten nog maar een paar maanden geleden gekocht van de oprichtersfamilie als hij in een interview met RetailTrends zijn beursdroom voor het eerst uitspreekt. 


“Missie één is winstgevend worden”, zegt hij in september 2019. “Dat is de belangrijkste drijfveer. Uiteindelijk zou ik het mooi vinden het bedrijf naar het volk te brengen via een beursnotering. Of het lukt weet ik niet, want als je daar tegen de banken over begint is het allemaal heel moeilijk. Maar ik zou het graag willen.” 


Blokker is er volgens hem uitermate geschikt voor. “Je hebt een iconisch bedrijf met een naamsbekendheid van 99 procent en 27 miljoen kassa-aanslagen in Nederland. Dat zijn dus mensen die ons relevant vinden, anders komen ze niet. Als je die nou allemaal aandeelhouder kunt maken, blijven ze altijd terugkomen. Je maakt van een aandeel een soort loyaliteitskaart. Albert Heijn is groot geworden met zijn zegeltjes, zij zijn gefinancierd door hun eigen klanten. Dat is heel knap gedaan.”


In aanloop naar de beursgang, die uiteindelijk voor 2022 wordt gepland, start Blokker in 2020 al met het Blokjes Blokker-programma. Via een app kunnen klanten punten sparen door producten te kopen. Twintig punten kunnen worden omgewisseld voor een Blokje Blokker. Elk Blokje vertegenwoordigt een certificaat van een aandeel in Blokker. Als de retailer straks winst maakt en dividend uitkeert, hebben Blokjes-houders ook recht op dividend, zo is het idee. 


‘Nu is Blokker nog geen beursgenoteerd bedrijf’, zo staat op de website. ‘Mocht Blokker in de toekomst naar de beurs gaan, dan kunnen de certificaten eventueel worden omgezet in aandelen Blokker of gelijkwaardige effecten’.


Waarom ziet eigenaar Mirage er nu toch van af?

Mirage, de eigenaar van Blokker, maakt dit jaar bekend de periode van rode cijfers achter zich te hebben gelaten. Vorig jaar werd een winst geboekt van 57 miljoen euro, waar in 2019 nog een verlies van 144 miljoen werd genoteerd. Alle seinen op groen dus, zou je zeggen.


Afgelopen vrijdag maakt Mirage bekend de beursplannen waarmee de organisatie ‘al goed op stoom is’ voor onbepaalde tijd uit te stellen. Als reden worden de ‘grillige marktomstandigheden’ genoemd. “We leven in zulke onzekere tijden”, verduidelijkt Witteveen tegenover NRC. “Doordat we nu maar tot 17.00 uur open mogen zijn, is er toch best wat omzetverlies. En we weten niet of we de volgende dag wel open mogen. Dat geeft heel veel onzekerheid binnen de organisatie.”


Het is nu noodzakelijk dat het bedrijf zich concentreert ‘op de business’, vervolgt Witteveen. Een beursgang vergt volgens hem veel tijd van het management en is ook duur, bijvoorbeeld door de bankiers die je moet inhuren.


Achteraf gezien was de aankondiging van de beursgang ‘misschien iets te opportunistisch’, erkent hij tegenover het FD. “Maar ik dacht dat we de goede kant op gingen. Dat we nu weer in deze situatie zouden zitten, had ik toen niet kunnen bevroeden.”


Is de markt echt zo moeilijk?

Dat valt wel mee, zegt beursanalist Jos Versteeg van private bank InsingerGilissen. “We zitten een paar procent onder de all time high. Zo slecht is het marktsentiment helemaal niet. Er was vorige week een klein dipje vanwege de nieuwe coronavariant omikron, maar al te veel zorgen lijkt de beurs zich daar nou ook weer niet om te maken.”


Sowieso vindt Versteeg het vaak ‘een beetje flauw’ als bedrijven zich vanwege beursonzekerheid terugtrekken. Al zegt hij dat Blokker in dit geval wel een punt heeft. “Met de kans dat de winkels weer dichtgaan is er voor retailers extra onzekerheid, dat is misschien niet het allerbeste moment om naar de beurs te gaan. Al vind ik alsnog dat ze zich erg snel terugtrekken. Dat is wel heel voorzichtig.”


Dat zo’n uitstelbericht een deuk is voor het beleggersvertrouwen als er in de toekomst toch een beursgang komt, hoeft Blokker niet meteen te vrezen. “Eén keer uitstel komt wel vaker voor, dat is niet zo bijzonder. Als je het twee of drie keer doet komt je geloofwaardigheid wel in het geding.”


Moet Blokker überhaupt wel naar de beurs willen?

Versteeg ziet Blokker niet direct als een verrijking voor de beurs. Hij wijst erop dat de meeste producten net zo makkelijk online te kopen zijn en dat de onlinestrategie niet al te denderend is. Interesse van beleggers zal er desondanks altijd wel zijn, denkt hij. “Alles heeft zijn prijs.”


Dat Blokker een lang verleden als noodlijdend bedrijf kent baart hem wel enige zorgen. Mede daarom is het uitstel misschien zo verkeerd nog niet, zelfs al lijkt het financiële tij ten goede gekeerd. “Met zo’n reputatie is het niet slecht om even te wachten tot je iets meer vet op de botten hebt. Je kunt beter eerst een mooie turnaround neerzetten en laten zien dat het echt een stuk beter gaat.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!