Selfie Jeremiah Albinus (fonQ)

Jeremiah Albinus (fonQ) wil zijn 'dromerkant' meer ruimte geven.


Ceo: fonQ
Ook: stoïcijns, wil weleens op stap met Jitse Groen


 'Maak meer tijd vrij om te dromen' Wat was de kleine Jeremiah voor jongen?
"Een dromer. Ik was een beetje verlegen, las veel, keek veel films en was gek op gamen. Eigenlijk op alles met verhalen. Ik houd nog steeds van verhalen bouwen, mijn liefde voor marketing is toen al ontstaan. Als puber ging ik er meer op uit. Ik sportte en had een bijbaantje in de supermarkt. Ik werkte me op van vakkenvuller tot degene die leiding gaf aan vulploegen. Daar ontdekte ik hoe leuk het is om te performen. Daarop volgde een hele actieve studententijd en carrière. Ik ben nu iemand die handelt én droomt. Beide onderdelen van mijn persoonlijkheid zijn redelijk in balans, maar ik wil mijn ‘dromerkant’ dit jaar meer ruimte geven. Het goed zien van mensen en het leggen van verbanden komt daar vandaan. Dat komt goed van pas in deze rol.”

Hoe pak je dat aan?
“Ik heb een aantal lifehacks gevonden. Ik besteed een uur aan het lezen van een aantal relevante feeds zodat ik voor die dag helemaal op de hoogte ben van wat er speelt. Verder houd ik een journal bij en mediteer ik elke ochtend over de inzichten van de vorige dag. Wat dat van gisteren was? Wacht, ik kijk even. Er staan twee dingen in: in de samenwerking met een collega moet ik duidelijker communiceren en hoe beter de voorbereiding, hoe strakker de output. Dat laatste is een learning van de leiderschapsmeeting die we wekelijks hebben.”

Als je weer voor één dag kind kon zijn, wat zou je dan doen?
“Ik zou een halve dag naar school gaan om die sfeer weer te ervaren en de rest van de dag spijbelen en tijd doorbrengen met familie. Tegen mijn ouders zou ik zeggen dat ze me goed hebben opgevoed. En ik zou voor mezelf op een muur schrijven: ‘Neem het leven niet te serieus, iedereen doet maar wat.’ Ik was destijds weleens wat te serieus. Oja, ik zou ook Apple-aandelen kopen.”

Je begon bij fonQ als stagiair en bent er nu ceo. Hoe kijk je terug op die reis?
“Het was stormachtig. Ik heb weleens gedacht: I’m in over my head. Op die momenten probeerde ik het te zien als een training om beter te worden. Ik ben behoorlijk stoïcijns en geef niet snel op.”

Was het altijd al je ambitie om ooit ceo te worden?
“Ik wilde vooral heel goed zijn in marketing, maar veel topics van een ceo – zoals het bouwen van een merk en cultuur – schuurden daar tegenaan. Het ging eigenlijk heel natuurlijk.”

Stel: als verjaardagscadeau mag je een week meelopen met een andere ceo. Met wie ga je op pad?
“Met Jitse Groen van Justeat Takeaway. Ik heb veel respect voor zijn ondernemerschap en drive om altijd de beste te willen zijn. Ik zou weleens willen weten hoe zijn dag eruitziet, waar zijn drijfveren vandaan komen en hoe hij zijn zakelijke prioriteiten stelt.”

Waar ben je goed in en waarin kun je nog groeien?
"Ik ben een oplosser en sterk in datadriven werken. Onder druk neem ik snel de leiding. Mijn valkuil is dat ik dan dingen naar me toe trek terwijl ik in deze rol meer de lijnen moet uitzetten en mensen op reis meeneem zodat anderen het vervolgens op hun eigen manier uitvoeren. Dat komt ook wel doordat ik het bedrijf zo goed ken.”

Noem een gebeurtenis in je leven waarvan je denkt: Ik kan niet geloven dat ik dat ooit gedaan heb.
“Tijdens een rondreis door Afrika heb ik gebungeejumpt bij de Victoria Falls in Zimbabwe. Een val van 111 meter, met een elastiek aan je enkels – doodeng, maar heel cool. Wat die reis nog eens extra bijzonder maakte, was dat verschillende vrienden van me op dat moment ook in Afrika waren. We hebben elkaar ontmoet in Kaapstad. Een unieke plek om met vrienden af te spreken en uit te gaan natuurlijk!”

Zou de jongen die je was trots zijn op de man die je bent geworden?
“Ik denk het wel. Ik heb een leuk studentenleven gehad, heb wat van de wereld kunnen zien tijdens mijn reizen en heb bijzondere mensen in mijn leven. Verder ontwikkel ik me professioneel nog elke dag, never stop learning. De dromer in mij zou zeggen dat ik wat meer tijd voor hem moet vrijmaken om de wereld beter te observeren en daar ben ik nu bewuster mee bezig.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!