Voor de zesde keer presenteert RetailTrends de resultaten van het Retail Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. In een driedelige serie duiden we de belangrijkste ontwikkelingen en opvallendste verschuivingen. Vandaag deel 1: de val van Wehkamp en de opkomst van Picnic.

Met de opening van de Nederlandse webshop heeft Amazon de Nederlandse retailmarkt verder op scherp gezet. De consument heeft hoge verwachtingen van de Amerikaanse gigant, blijkt uit het Retail Merkenonderzoek 2020. En bij de start heeft Amazon direct een onverwacht concurrentievoordeel ten opzichte van de winkels die gesloten zijn door de coronacrisis. Online spelers zijn door de crisis nóg meer centraal komen te staan, maar toch staat de positie van Wehkamp verder onder druk. Nadat de fysieke winkels weer open mogen, zijn er voor hen groeikansen, laat het onderzoek zien. 

Wehkamp: de meest opmerkelijke daler
In het afgelopen jaar heeft de Nederlandse retailsector wederom een reputatiegroei doorgemaakt. In de periode 2015-2019 was de groei op de drie pijlers van merkkracht (bekendheid, waardering en binding) gemiddeld drie...