Het failliete lifestylemerk Hutspot vindt een doorstart onder de vleugels van de familie achter Dille & Kamille. Wat zijn de plannen met de voormalige RetailRookie? Daarover sprak RetailTrends met Hans Geels, algemeen directeur van Dille & Kamille.
Het is de eerste keer dat Dille & Kamille een overname doet, of niet?
“Jazeker. De allereerste keer. En misschien ook wel de enige keer. Het zat niet in de planning, maar we zagen een conceptueel sterk merk dat opeens zijn deuren moest sluiten. Het zou heel jammer zijn geweest als een opkoper er met de buit vandoor was gegaan. Dan hadden we Hutspot nooit meer teruggezien en dat was doodzonde geweest.”
Hoe past Hutspot binnen de strategie van Dille & Kamille?
“Dille & Kamille wordt steeds meer een single-brandwinkel waar we proberen zo min mogelijk andere merken in het schap te leggen. Ondertussen zijn er wel heel veel partijen die met ons willen samenwerken. Het idee om een onlineplatform te maken om die merken op kwijt te kunnen, was er al langer maar werd telkens uitgesteld. Elke keer...
Het failliete lifestylemerk Hutspot vindt een doorstart onder de vleugels van de familie achter Dille & Kamille. Wat zijn de plannen met de voormalige RetailRookie? Daarover sprak RetailTrends met Hans Geels, algemeen directeur van Dille & Kamille.
Het is de eerste keer dat Dille & Kamille een overname doet, of niet?
“Jazeker. De allereerste keer. En misschien ook wel de enige keer. Het zat niet in de planning, maar we zagen een conceptueel sterk merk dat opeens zijn deuren moest sluiten. Het zou heel jammer zijn geweest als een opkoper er met de buit vandoor was gegaan. Dan hadden we Hutspot nooit meer teruggezien en dat was doodzonde geweest.”
Hoe past Hutspot binnen de strategie van Dille & Kamille?
“Dille & Kamille wordt steeds meer een single-brandwinkel waar we proberen zo min mogelijk andere merken in het schap te leggen. Ondertussen zijn er wel heel veel partijen die met ons willen samenwerken. Het idee om een onlineplatform te maken om die merken op kwijt te kunnen, was er al langer maar werd telkens uitgesteld. Elke keer kwam er bij Dille & Kamille weer een ander project voorbij. Bijvoorbeeld de discussie of we verantwoord beddengoed van een extern merk gingen verkopen, of het zelf wilden doen.”
“Het idee van ons eigen onlineplatform en de gedachte dat Hutspot ter ziele zou gaan, hebben we bij elkaar gebracht. Zo kwamen twee feiten en één idee samen. Op die manier willen we kijken hoe we Hutspot weer succesvol terug kunnen brengen als een tweemerkenstrategie: Dille & Kamille de single brand- en Hutspot de multibrandpropositie.”
Waarom is er specifiek voor Hutspot gekozen voor die tweemerkenstrategie?
“De kernwaarden van Hutspot liggen niet ver van die van ons vandaan. Kwaliteit, tijdloosheid en duurzaamheid zijn ook bij Hutspot belangrijk, al was duurzaamheid bij hen wat meer naar achteren geschoven. Wellicht is hun doelgroep wat jonger en hipper dan die van Dille & Kamille. Maar over het algemeen overlappen de idealen heel erg. Dat onderbuikgevoel hadden we van tevoren wel, maar bleek in de praktijk ook zo te zijn. Door het opstellen van een businessplan zagen we ook echt toekomst in de formule, vandaar dat we het aandurven.”
Gaat het beleid van Hutspot onder Dille & Kamille veranderen?
“Ja, overigens niets ten nadele van hoe de oprichters het gedaan hebben, want ze hebben prachtige winkels en een heel sterk merk neergezet. Toen wij de businesscase onder ogen kregen begrepen we echter niet hoe het kan dat je als jong en fris bedrijf het onlineplatform kunt overslaan (Hutspot had wel een webshop, maar het draaide vooral om de beleving van de fysieke winkels, red.).”
“Naar de toekomst toe mag je ervan uitgaan dat het onlineplatform van Hutspot een centraal onderdeel van de strategie is. Sterker nog, ik denk dat bij Dille & Kamille de fysieke winkels de focus houden - daar zijn er nu 25 van in Nederland en misschien groeien we wel door naar 35 - en online ondersteunend is. Bij Hutspot moet het andersom zijn. Ruimte voor veel meer dan vijf tot zes winkels zie ik voor die formule niet zo snel.”
Bij de overname werd bekendgemaakt dat twee van de acht winkels voorlopig meegaan, de filialen in Amsterdam (Van Woustraat) en Eindhoven. Vanwaar specifiek die twee?
“De keuze is niet gebaseerd op dat we graag twee winkels open wilden houden, dat waren er liever meer geweest. Alleen na het faillissement zijn alle huurcontracten opgezegd. Dus op een paar plekken konden we niet door, ook al hadden we dat graag gewild. Naast Eindhoven en Amsterdam is het zeker de bedoeling dat Hutspot terugkomt in Utrecht en in Rotterdam en wellicht komt er nog een tweede winkel in Amsterdam bij. Uit het verleden bleek dat Hutspot het minder goed deed in kleinere steden als Den Bosch en Breda, maar het is iets waar we wel over nadenken.”
Gaan die winkels in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam ook open als de klant alleen mag winkelen op afspraak?
“Dat zijn doekjes voor het bloeden. Met click & collect pakken we bij Dille & Kamille ongeveer twintig procent van de omzet terug. Met winkelen op afspraak stroomt dat misschien door naar dertig, hooguit veertig procent. Dan mis je nog steeds zestig procent omzet. Dat is geen basis voor het openen van een winkel. We moeten volledig open kunnen voordat er filialen van Hutspot bij komen.”
Kunnen we in de toekomst een kruisbestuiving tussen Hutspot en Dille & Kamille verwachten?
“Zeg nooit nooit, maar we beginnen gescheiden. De merken die we niet bij Dille & Kamille kwijt kunnen, gaan nu naar Hutspot als ze dat willen. Of we echt onze eigen merken van Dille & Kamille in Hutspot gaan verkopen, daar is nog geen ei over gelegd. Het is misschien slim om wel te doen, maar zo ver zijn we nog niet. Hutspot blijft verder de focus op kleding houden. Het is geen kritiek op de vorige eigenaren, maar we vonden de winkels eerder wat leeg en qua kleding erg dominant. Het moet naar ons idee meer een mix en match zijn. Hutspot was in de beginjaren een hotspot, dat willen we weer terugkrijgen.”
Nick van Aalst, een van de oprichters van Hutspot, gaat mee met de overname. De andere twee oprichters (Reinier Bernaert en Pieter Jongens) niet. Wilden zij niet mee?
“Nee, die wilden niet mee. Daarnaast zijn we ook flink afgeslankt dus in alle eerlijkheid: er zou ook geen plek voor hen zijn geweest. Maar ze wilden het zelf ook niet. Nick had het gevoel dat hij acht jaar zijn ziel en zaligheid in Hutspot had gelegd en dat het niet af was. Hij ziet het als een laatste kans om het concept goed en sustainable neer te zetten. Wij zijn daar ontzettend blij mee, want dat scheelt echt de wereld. Voor de kennisoverdracht is het waardevol, maar ook voor zijn ideeën. Vanuit onze kant kunnen we helpen door onze ervaringen met processen binnen Dille & Kamille te delen en te laten zien hoe structuren misschien wat efficiënter ingeregeld kunnen worden. Zo leren we van elkaar.”
Wat is er voor Hutspot neergelegd?
“Daar mag ik helaas geen mededelingen over doen.”
Wat zijn de verdere plannen met Hutspot voor het komende jaar?
“Plan één is om de omzet weer terug te krijgen naar het niveau van 2019 - circa acht miljoen euro. Daar helpt dit jaar vooralsnog niet aan mee. Met twee winkels alleen gaat het sowieso niet lukken. Dus daar moeten zo snel mogelijk de eerdergenoemde winkels in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam bij komen. Met die vijf winkels en een webshop willen we terug naar acht miljoen euro omzet. Daarna moeten we nadenken of we in Nederland verder gaan of naar Antwerpen, Brussel en Gent uitbreiden, waar we met Dille & Kamille veel ervaring hebben. Dat is de dichtstbijzijnde stip aan de horizon. Als we daar in drie jaar zijn, hebben we het goed gedaan.”