Bedrijven met SAP-software staan voor de grootste uitdaging sinds de implementatie van het ERP-systeem: de migratie naar SAP S/4HANA. Simac en IBM trekken samen op om deze bedrijven van begin tot eind te ondersteunen. Een belangrijke rol daarin speelt de multicloud inclusief Cloud|Power, de private cloud van Simac met infrastructuur van IBM.
Simac verzorgt al jarenlang de hosting en het applicatiebeheer voor klanten die vertrouwen op SAP-software. Meerdere klanten hebben die software draaien in Cloud|Power. Dat is de private cloud van Simac die volledig is ingericht met de processor- en opslagtechnologie van IBM. “Steeds meer klanten zien de voordelen in van deze omgeving. Belangrijkste reden: de grote stabiliteit, veiligheid en de uitstekende prestaties”, vertelt Jos van der Laan, manager business applications bij Simac IT NL.
Stabiliteit, veiligheid en prestaties zijn inderdaad de criteria waarop IBM zich probeert te onderscheiden van andere hardware-leveranciers. Zoals de naam al aangeeft, is de IBM Power-processor een krachtige processor met naast snelheid ook een laag energieverbruik en een extreem hoge betrouwbaarheid van 99,999%. Wie kiest voor deze processortechnologie, heeft doorgaans minder hardware nodig om dezelfde resultaten te bereiken. “Bovendien blijft de applicatie altijd in de lucht, behalve misschien een paar keer per jaar voor onderhoud. Niet voor niets zitten in de Marsrover processors van IBM”, stelt Albert Verhoeff, systems hardware leader bij IBM Nederland.
In-memory database
Niet alleen Simac, maar ook SAP zelf vertrouwt op IBM technologie. “IBM is al jarenlang een belangrijke partner van SAP. Dat begon met onze DB2-databases waarop veel SAP R/3-systemen draaien. In de loop der jaren is de samenwerking steeds verder uitgebreid richting infrastructuur. We hebben in de loop der jaren veel kennis en ervaring met SAP-software opgebouwd. Daarom leunt SAP bij nieuwe ontwikkelingen in belangrijke mate op IBM als hardwarepartner”, verklaart Verhoeff.
De belangrijkste ontwikkeling van de afgelopen jaren is de introductie van SAP S/4HANA, de opvolger van het fameuze SAP R/3-systeem. Voor het nieuwe systeem is een in-memory database ontworpen, de enige database die in de toekomst kan worden gebruikt. Aanvankelijk had SAP zijn klanten tot 2025 de kans gegeven om over te stappen op de in-memory database, maar die periode is inmiddels verlengd tot 2027. “In combinatie met Cloud|Power kunnen we onze klanten daarvoor de meest stabiele en beveiligde oplossing bieden”, stelt Van der Laan.
Containerization
Met de ontwikkeling van SAP S/4HANA is niet alleen de database minder complex gemaakt, maar ook heeft SAP de software totaal herschreven. Het systeem beschikt over 45 procent minder coderegels, 48 procent minder tabellen en 46 procent minder data-elementen. “Heeft een bedrijf toch maatwerk nodig? Dan kan het zelf applicaties bouwen of laten bouwen op het SAP Business Technology Platform en die koppelen aan S/4HANA. Terug naar de standaard en maatwerk op het platform: dat is de grootste verandering binnen SAP sinds de jaren zeventig”, verklaart Van der Laan.
Een andere ontwikkeling is de containerization van software. Daarbij worden de applicaties opgedeeld in microservices en gestopt in containers die op gestandaardiseerde wijze met elkaar communiceren. Als een container het begeeft, blijft dat beperkt tot die ene container. Om de applicatie te herstellen hoeft alleen die container te worden gestart of vervangen. “Inmiddels wordt 95 procent van alle nieuw opgeleverde software in containers gestopt”, weet Verhoeff.
Openshift
De containerization van software heeft grote gevolgen voor de inrichting van de IT-infrastructuur en dus ook voor IBM. Twee jaar geleden heeft het bedrijf daarop ingespeeld met de overname van Red Hat, het bedrijf achter het OpenShift containerplatform. Dit platform stelt bedrijven in staat om containers eenvoudig te laten landen op de hardware, ongeacht waar die hardware staat. “We hebben onder de naam Technology een nieuwe divisie opgezet om de transformatie richting containerization te voltooien”, legt Verhoeff uit.
Met die transformatie speelt IBM ook in op de beweging van bedrijven richting een multicloud-omgeving. “Vandaag de dag is de hardware-markt door de enorm snelle technologische ontwikkelingen totaal veranderd. Binnen de hardware-divisie van IBM denken we echter nog steeds in technologische oplossingen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de klant 0,2 milliseconde eerder bij zijn database kan komen? Maar de klant van tegenwoordig heeft daar helemaal geen boodschap meer aan. Daar passen wij onszelf op aan.”
Strategische partner
De verschuiving richting multicloud-omgevingen betekent dat IBM minder vaak rechtstreeks in contact komt met klanten en meer gaat focussen op de technologie. “Dat betekent dat we nog meer moeten samenwerken met partners. Simac is voor ons een belangrijke, strategische partner die een belangrijke rol vervult in onze nieuwe marktbenadering. Wat Simac onderscheidt, is hun betrokkenheid bij eindklanten. Ze denken mee en fungeren voor hen als een echte partner in plaats van een prijsknaller”, legt Verhoeff uit.
Van der Laan onderschrijft de goede relatie met IBM. Hij wijst op de migratie naar de nieuwe datacenters die twee jaar geleden zonder enige verstoring is verlopen. “Dat kan alleen met een goede samenwerking en de juiste technologie. Wij voelen elkaar goed aan en weten elkaar te vinden op het moment dat een klant in de problemen zit. Dan is het belangrijk dat IBM paraat staat. Bovendien is IBM een partner die meedenkt. Ze houden ons vroegtijdig op de hoogte van nieuwe technologische ontwikkelingen en helpen om onze oplossingen voor klanten schaalbaar te maken.”
Hybride omgeving
Ook Simac ziet de relatie met IBM alleen nog maar belangrijker worden. “Er ontstaat een nieuwe wereld, een wereld waarin het draait om data. Klanten willen altijd en overal toegang tot die data, ook data van tien jaar terug. Dat kunnen wij alleen bieden door een goede samenwerking met een hardwarepartner zoals IBM. Een softwarepartner zonder goede hardewarepartner gaat de strijd verliezen”, voorspelt Van der Laan.
In die nieuwe wereld wordt de public cloud steeds belangrijker, maar zal zeker niet het enige platform zijn. “Ook in de verre toekomst blijven hybride omgevingen met zowel public als private clouds bestaan. Data vormt immers het hart van het bedrijf. Steeds meer klanten willen weten waar die data staan. Met Cloud|Power kunnen wij ze daarbij helpen.” Verhoeff deelt die mening: “Data is het intellectuele eigendom van het bedrijf. Dat is heilig en moet altijd beschikbaar zijn.”
Reacties 0