Met de oprichting van het Public Cloud Center of Excellence heeft Simac een flinke inhaalslag gemaakt. Het afgelopen jaar zijn veel nieuwe producten en diensten ontwikkeld die klanten in staat stellen om hun multicloud-strategie te realiseren. Maartje van Schagen: “Public cloud, private cloud of on-premise-servers: wat ons uniek maakt, is dat we dit allemaal kunnen combineren.”

Maartje van Schagen kijkt met gemengde gevoelens terug op het coronajaar. Simac heeft veel non-foodretailers als klant. Toen die hun deuren noodgedwongen moesten sluiten, was dat het begin van een spannende tijd. Hoe zou het deze retailers vergaan? “Aan de andere kant hadden we ook veel klanten die misschien wel drukker waren dan ooit. Denk aan onze klanten in de zorg en in de foodretail”, vertelt Van Schagen.

Het afgelopen jaar heeft daarnaast bevestigd hoe belangrijk technologie is. IT is allang geen nice-to-have meer, maar een need-to-have. Net als gas, water en licht. “Een betrouwbare en veilige IT-infrastructuur is cruciaal voor alle bedrijfskritische processen. Juist omdat we dat bij veel klanten zo goed in orde hadden, hebben hun medewerkers goed kunnen doorwerken. Ook vanaf hun thuiswerkplek.”


Snelheid en wendbaarheid
Het coronajaar heeft daarnaast laten zien hoe belangrijk het is om wendbaar te zijn, juist ook wat IT betreft. Zorginstellingen en foodretailers moesten snel opschalen om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Ook nonfood retailers moesten snel schakelen. Leveren vanuit de winkel, ‘click & collect’, winkelen op afspraak: wie erin slaagde dat te ondersteunen met slimme processen en applicaties, kon de kosten beperkt houden en qua klantbeleving het verschil maken.

Dat heeft het besef bij Van Schagen versterkt dat ook Simac wendbaar moet blijven. “Bij onze klanten zien we vanuit de bedrijfsvoering steeds meer behoefte aan snelheid en wendbaarheid ontstaan. Die zijn bijvoorbeeld bezig met het opzetten van DevOps-teams. Aan ons de taak om daar optimaal op in te spelen. Allereerst met tools waar mee we onze klanten kunnen ondersteunen bij uitvoering van hun multicloud-strategie, maar ook met onze eigen manier van werken. Sommige onderdelen van onze eigen organisatie zijn nog te traditioneel ingericht. Dat belemmert soms in het snel toevoegen van waarde voor klanten. Daaraan moeten we werken.”

Investeren in de toekomst
Zelf heeft Simac direct na de uitbraak van het coronavirus even een pas op de plaats gemaakt. Net als elke organisatie werd het bedrijf van de familie Van Schagen overvallen door de pandemie. “Maar toen we zagen hoe belangrijk IT was voor onze klanten, zijn we snel weer verder gegaan met datgene waarmee we bezig waren: investeren in de toekomst. We hadden al een mooie propositie met onze eigen private clouds Cloud|NEXT en Cloud|Power. Het afgelopen jaar hebben we ook op het gebied van public cloud een hele grote stap vooruit gezet.”

Het Public Cloud Center of Excellence is daarvan het bewijs, stelt Van Schagen. “Inmiddels hebben we veel nieuwe producten en diensten ontwikkeld voor public cloud, met name gericht op Microsoft Azure. Daarnaast blijven we onze eigen private clouds doorontwikkelen en hebben we ook een partnership met andere public clouds zoals AWS opgezet. Wat ons onderscheidt, is dat we dat allemaal kunnen combineren en op die manier het beste pakket voor onze klanten kunnen samenstellen. Tegelijkertijd hebben we onze oude, allereerste private cloud opgeruimd zodat we het vizier nog meer kunnen richten op de multicloud ontwikkeling. We zien op dat vlak grote kansen, en blijven steeds in beweging omdat we ook nog een aantal stappen moeten maken. Daarmee blijven we keihard aan de slag.”