Een boormachine of hogedrukreiniger kan handig zijn voor een klus. Het product staat echter het gros van de tijd niets te doen in de schuur. Dat kan anders, vinden Martijn Tjho en Frans Biegstraaten, oprichters van BIYU. “Zie ons als de Bijenkorf van de deelplatformen.”
Wat houdt BIYU in?
Tjho: “BIYU is een membership op spullen in de breedste zin van het woord. Van boormachines tot sup-boarden en poffertjesmachines. Members betalen tien euro per maand voor hun abonnement. Heb je iets nodig, kun je het in onze hub komen ophalen of we brengen het naar je toe, daar vragen we dan een additionele fee voor. Ben je klaar met de klus, dan komen we het product weer bij je ophalen.”
Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Tjho: “Als samenleving moeten we duurzamer en circulair gaan leven. Met z’n allen produceren we te veel vuilnis en creëren we een gebrek aan resources. Dat is niet goed voor de planeet. De muziekindustrie is lang geleden al overgestapt van het bezitten van cd’s naar het betalen voor toegang tot muziek. Waarom kun je dat niet...
Een boormachine of hogedrukreiniger kan handig zijn voor een klus. Het product staat echter het gros van de tijd niets te doen in de schuur. Dat kan anders, vinden Martijn Tjho en Frans Biegstraaten, oprichters van BIYU. “Zie ons als de Bijenkorf van de deelplatformen.”
Wat houdt BIYU in?
Tjho: “BIYU is een membership op spullen in de breedste zin van het woord. Van boormachines tot sup-boarden en poffertjesmachines. Members betalen tien euro per maand voor hun abonnement. Heb je iets nodig, kun je het in onze hub komen ophalen of we brengen het naar je toe, daar vragen we dan een additionele fee voor. Ben je klaar met de klus, dan komen we het product weer bij je ophalen.”
Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Tjho: “Als samenleving moeten we duurzamer en circulair gaan leven. Met z’n allen produceren we te veel vuilnis en creëren we een gebrek aan resources. Dat is niet goed voor de planeet. De muziekindustrie is lang geleden al overgestapt van het bezitten van cd’s naar het betalen voor toegang tot muziek. Waarom kun je dat niet met alles doen?”
Waar is BIYU momenteel actief?
Tjho: “Eind juni zijn we live gegaan in Amsterdam. Voor verdere uitrolling heb je een infrastructuur nodig met onder meer een hub, een magazijn, een balie en logistiek voor de last mile. Als we in Amsterdam ons concept bewezen hebben, dan willen we in eerste instantie heel Amsterdam aansluiten en starten in Amersfoort. De ambitie is om binnen een jaar uit te breiden naar Duitsland.”
Martijn Tjho (links) en Frans Biegstraaten (rechts)
Oprichters van BIYU
Ik kan me voorstellen dat BIYU een uitkomst is bij een specifieke klus, maar hoe zorg je ervoor dat de klant ook bij een volgende gebeurtenis weer aan BIYU denkt?
Biegstraaten: “Dat is de uitdaging. We proberen de klant mee te nemen op de journey van alle producten die we hebben staan, via e-mailmarketing en in-app-notifications. Veel members kiezen ervoor om het product op te halen in de hub, dan nemen we ze direct mee het warehouse in om te laten zien wat we nog meer aanbieden.
Daarnaast is tien euro per maand gewoon een maffia-offer. Als je naar Boels of Bo-Rent gaat voor een simpele boormachine ben je al dertig euro kwijt plus borg. Vervolgens moet je het nog ophalen met de fiets of auto, krijg je een carbon printje mee. Al met al lijkt het dan net of je teruggaat naar de jaren tachtig.”
Tjho: “Een membership bij BIYU moet beter zijn dan de bezitservaring, waarbij je er onderhoud aan moet plegen, het moet opslaan en het geld kost. Wij hebben alleen producten van de hoogste kwaliteit, waardoor je een klus kunt doen met het beste apparaat dat er op de markt verkrijgbaar is.”
Klinkt als een concept dat goed werkt in Amsterdam, waar mensen doorgaans minder opslagruimte hebben. Maar werkt het concept ook buiten de stad?
Tjho: “We zijn geen waarzeggers, maar we denken dat de propositie sterk genoeg is. De realiteit van vandaag is dat de helft van de aarde in de fik staat. De andere helft staat onder water en we zitten met z’n allen met een mondkap op. Wij zijn van mening dat de consument zich bewuster wordt van het milieu. Zet dat naast de kosten die je moet maken om toegang tot zoveel producten te krijgen. Ik kan niet met stelligheid zeggen dat het buiten de stad ook werkt, maar we gaan het proberen.”
BIYU staat voor Bob Is Your Uncle. Vanwaar die naam?
Biegstraaten: “Het is aan de ene kant een grap, maar aan de andere kant bloedserieus. Op het moment dat je een klus wilt aanpakken, maar niet alles voorhanden hebt, zoek je een oplossing: Bob Is Your Uncle en dus de oplossing. Dat is de knipoog van het merk.”
Op hoeveel members staat de teller momenteel?
Biegstraaten: “Enkele honderden. Het aantal members dat we zien binnenkomen varieert per dag, maar er zit wel een constante groei in. Het mooie is dat de intentie van de members overeenkomt met onze verwachting. Zo hebben we nog geen last gehad van diefstal of vandalisme. Daarnaast targetten we mensen die bijvoorbeeld een nieuw huis kopen of zelf een feestje willen organiseren. De conversie daarop is hoog, het is goed om te zien dat die aanpak werkt.”
Als je de inkoop van alle producten, de logistiek en de verdere kosten bij elkaar optelt, kan dat niet uit tegen een membership van tien euro per maand, lijkt me.
Biegstraaten: “Dit is ons instapmodel. We gaan er producten bij verkopen als schuurpapier bij een schuurmachine of schroefjes bij een boormachine. Bovendien: als je drie keer in het jaar iets wil gebruiken, dan zijn wij de goedkoopste optie.
In de toekomst gaan we er additionele services bij doen, zoals het gebruik van een elektrische bakfiets. Dat gaat dan echter wel meer kosten dan een tientje per maand. Een auto is straks ook via BIYU te huur, maar dan voor flink wat meer. Het is niet zo dat je straks voor tien euro per maand een Tesla rijdt.”
Tjho: “Op dit moment kan het uit bij circa vierduizend members. Dan draaien we break-even, zonder de opstartkosten voor het maken van de software en de rest van de operatie meegerekend.”
"Het is niet dat je voor tien euro per maand een Tesla rijdt."
Is BIYU volledig gefinancierd uit eigen zak?
Biegstraaten: “Het eerste stuk hebben we zelf geïnvesteerd in augustus. Begin dit jaar is er een externe financiering op gehaald. Momenteel zijn we weer een rondje aan het doen.”
BIYU is niet de enige partij die zich richt op de deeleconomie. Denk bijvoorbeeld aan Greenwheels van de NS of de boeketten van Reflower. Is het niet zinvol om de krachten met elkaar te bundelen?
Tjho: “Dat is precies wat we gaan doen. Alle deelplatformen zijn we aan het aggregeren om uiteindelijk vanuit één app, de BIYU-app, toegang te verlenen tot alles dat je kunt delen. Bijvoorbeeld in samenwerking met Greenwheels. We worden een soort Bijenkorf van deelplatformen.”
Wie zijn BIYU’s concurrenten?
Biegstraaten: “Boels en Bo-Rent, dat zijn de kolossen waar wij naar kijken. We hopen we dat zij ook naar ons kijken. De markt is groot genoeg. Wij zijn nu nog mini, zie het als David tegen Goliath. Met name Boels heeft in Europa een leidende positie.”
Tjho: “Op de kleine tickets (boormachines bijvoorbeeld, red.) wordt het zwaar concurreren. Grote tickets als hoogwerkers en toiletten verhuren, dat doen wij niet. Aan de andere kant: bij Boels hebben ze nog niet eens een app waarmee je producten kunt reserveren en bijvoorbeeld kunt laten bezorgen, terwijl ze het grootste verhuurbedrijf van Europa zijn. Als de klant ons eenmaal heeft ontdekt en ziet dat het bij ons goedkoper kan, is er maar een logische keuze mogelijk.”
"Wij zijn nu nog mini. Zie het als David tegen Goliath."
Over een jaar heeft BIYU een hub in Duitsland en is het gestart in Amersfoort. Wat zijn de plannen voor daarna?
“Over vijf jaar willen we in heel Europa het go to-toegangsplatform zijn. Van producten tot mobiliteit en van korte- tot langetermijntoegang. We geloven er heilig in dat we daar naartoe gaan. Niemand wordt er beter van om iets te kopen en te bezitten dat 99 procent van de tijd niets staat te doen. Dat slaat nergens op.”