Outletcentra zijn inmiddels geen rariteit meer in ons land, twintig jaar geleden was dat wel anders. Batavia Stad opende toen als eerste zijn deuren in ons land en heeft het landschap in twee decennia flink zien veranderen. Hoe blijft het centrum in Lelystad de rest een stap voor?


Het is 6 september 2001. Nederland maakt kennis met een nieuw retailfenomeen: een ‘outlet shopping village’ zoals het dan wordt genoemd. Zeventig winkels openen op tienduizend vierkante meter hun deuren en bieden in een dorpsachtige omgeving grote merken tegen hoge kortingen. 


Exact twintig jaar later zijn we verschillende uitbreidingsfasen verder en heeft Batavia Stad op een oppervlakte van 31 duizend vierkante meter zo’n 150 winkels binnen zijn grenzen. Uniek is het fenomeen outlet niet meer: al enkele maanden na Batavia Stad opent Designer Outlet Roermond, vandaag de dag veruit de grootste van allemaal. Later kwamen er outletcentra in Roosendaal en zeer recent Halfweg bij en staat er nog een in Zevenaar op de planning.


Service, hospitality, entertainment
Batavia Stad heeft de...