Weg met de eenheidsworst, weg met de leegstand. De Kalverstraat moet aantrekkelijker worden, vinden ondernemers en vastgoedeigenaren. De coronacrisis heeft de urgentie alleen maar groter gemaakt.


Piet Mondriaan schilderde er eind negentiende eeuw zijn eerste schilderijen. Ajax werd er 18 maart 1900 opgericht, in café Oost-Indië. De Kalverstraat, die zijn naam dankt aan de ossen- en kalverenmarkt die er tot in de zeventiende eeuw werd gehouden, kent een rijke geschiedenis.


Voorzitter Tineke van Alphen van ondernemersvereniging Biz is trots op het verleden. Ze denkt met weemoed terug aan de tijd dat het chique modehuis Gerzon er nog zat. "Daar gingen we in het voor- en najaar met de broertjes en zusjes naartoe om aangekleed te worden. En daarna gingen we poffertjes eten bij Vami."


Een mooi en rijk verleden, maar heeft de bekendste winkelstraat van Nederland ook nog toekomst? Wel degelijk, zeggen de ondernemers en vastgoedeigenaren. Maar dan moet er wel iets veranderen. Ze hebben daarom samen een visie ontwikkeld voor de 750 meter lange Kalverstraat en de vijftien zijstraten en stegen,...