Ze is pas een paar maanden op weg, maar ligt met haar biologische en suikervrije gembersappen al in de (online) schappen van Stach, Crisp en de Bijenkorf. Met Magioni-oprichter Manon van Essen aan haar zijde als investeerder heeft eigenaar Samantha van der Leest grootse plannen met haar onderneming G'nger. “We hebben dit jaar al meer dan twintigduizend gembersappen verkocht.”
Waar kom het idee voor G’nger vandaan?
“Ik heb het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en daardoor vaak last van een opgeblazen buik. Ik las toen een keer een artikel waarin werd gezegd dat gember kalmerend werkt en het een opblazen buik kan voorkomen. Sindsdien drink ik eigenlijk overal waar ik ga gemberthee. Vervolgens kwam ik er achter dat als je gemberstronkjes in je thee doet er maar heel weinig gembersap vrijkomt. Ik ben toen gaan zoeken in de supermarkt naar gembersap. Daar was genoeg te vinden, maar aan veel van deze producten is suiker toegevoegd of ze bevatten maar tien procent gember. De rest is dan appelsap of sinaasappelsap. Toen ik zocht naar een puur alternatief was dat er niet. Dus...
Ze is pas een paar maanden op weg, maar ligt met haar biologische en suikervrije gembersappen al in de (online) schappen van Stach, Crisp en de Bijenkorf. Met Magioni-oprichter Manon van Essen aan haar zijde als investeerder heeft eigenaar Samantha van der Leest grootse plannen met haar onderneming G'nger. “We hebben dit jaar al meer dan twintigduizend gembersappen verkocht.”
Waar kom het idee voor G’nger vandaan?
“Ik heb het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en daardoor vaak last van een opgeblazen buik. Ik las toen een keer een artikel waarin werd gezegd dat gember kalmerend werkt en het een opblazen buik kan voorkomen. Sindsdien drink ik eigenlijk overal waar ik ga gemberthee. Vervolgens kwam ik er achter dat als je gemberstronkjes in je thee doet er maar heel weinig gembersap vrijkomt. Ik ben toen gaan zoeken in de supermarkt naar gembersap. Daar was genoeg te vinden, maar aan veel van deze producten is suiker toegevoegd of ze bevatten maar tien procent gember. De rest is dan appelsap of sinaasappelsap. Toen ik zocht naar een puur alternatief was dat er niet. Dus uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om dit jaar in maart een eigen gembersap te ontwikkelen.”
Is gembersap nog goed voor andere dingen of vinden mensen het gewoon lekker?
“Ik denk dat veel mensen gemberthee drinken omdat ze het lekker vinden, maar er zitten ook veel gezondheidsvoordelen aan. Buiten dat het goed is voor je darmflora kan het ook stress verminderen en helpt het tegen ochtendmisselijkheid.”
Wat zit er allemaal in het assortiment van G’nger?
“We zijn begonnen met de Pure. Deze sap bestaat uit 96 procent gembersap en voor vier procent uit citroensap. Daarnaast hebben we sinds een aantal weken ook de G’nger Original. De meeste mensen zijn namelijk niet gewend dat gember zo pittig is omdat ze vaak maar een paar schijfjes in hun thee doen. Toen veel mensen een flinke scheut gember in hun thee stopten, vonden ze dat te heftig. In deze gembersap zit 42 procent gember en de rest is vlierbloesem, druivensap en citroensap.”
Waar wordt G’nger verkocht?
“We verkopen via onze eigen webshop, maar liggen ook bij Stach, Crisp en de Bijenkorf. Bij de Bijenkorf liggen we met onze giftbox. Daarnaast werken we veel samen met speciaalzaken door heel Nederland.”
Kijken jullie ook naar supermarkten?
“We focussen ons nu eerst op speciaalzaken. We vinden het een bijzonder product en willen niet per se meteen in de supermarkt liggen. Aan de ene kant heb je daar natuurlijk een groot bereik, maar wil je mensen ook kunnen overtuigen van de voordelen. Dat is in een supermarkt veel moeilijker. Je hebt daar minder ruimte om dat verhaal te vertellen.”
Oprichter Samantha van der Leest
De Bijenkorf is natuurlijk ook een grote winkel. Hoe kan G’nger daar wel zijn verhaal vertellen?
“Bij de Bijenkorf heeft het personeel een opleiding gekregen. Wij hebben tijdens een live meeting met alle filialen van het warenhuis het personeel geïnformeerd over ons product. Tijdens de meeting konden zij ook vragen stellen. Zodat zij de klant in de winkel goed kunnen vertellen waar ons product over gaat. Daarnaast is er POS-materiaal aanwezig waarin we ons verhaal kunnen vertellen.”
Welke doelgroep probeert G’nger aan te spreken?
“Iedereen die gemberthee drinkt en lekker vindt is onze doelgroep, maar ook probeer ik mensen met een opgeblazen gevoel aan te spreken. Twintig procent van de mensen heeft dat namelijk. Dat is dus het grootste deel waar ik me op wil richten.”
Hoe gaat G’nger om met de hoeveelheid aan concurrenten?
“Wat wij zien is dat veel concurrenten zich focussen op het alcoholschap en zich daarmee richten op de alcoholvrije trend. Ik vind dat ook een goede insteek en wij sluiten dat ook niet uit, alleen op die manier wordt het niet ingezet voor dagelijks gebruik. De voordelen van gembersap worden dan niet volledig benut. Dus ik zeg dat je gembersap voor veel meer dingen kunt gebruiken dan alleen als alcoholvervanger. Daarnaast is natuurlijk een groot verschil dat er bij concurrenten vaak veel minder gember inzit en de sappen veel toegevoegde suikers bevatten.”
Magioni-oprichter Manon van Essen heeft G’nger geholpen met de financiering. Hoe is dat gegaan?
“Ik werkte als projectmanager bij haar en deed af en toe wat dingen op projectbasis voor haar privé. Op een gegeven moment vertelde ik haar over mijn idee voor dit gembersap en toen hebben we super veel gewandeld en erover gesproken. Toen zei ze dat ik het gewoon moest gaan doen. Ze gaf me daarmee het gevoel dat ik het echt kon. Later is ze toen ook ingestapt met haar investeringsfonds Foodture Rebels.”
Wat voor bedrag heeft ze geïnvesteerd?
“Daar kan ik niks over zeggen.”
Heeft ze alleen geld geïnvesteerd of helpt ze je ook bij andere zaken?
“We hebben nog steeds contact en dan sparren we veel. Maar ze is natuurlijk investeerder, dus ze wil ook weten hoe het allemaal gaat. Daar hebben we ook veel contact over, maar ze laat me ook heel erg vrij in alles wat ik wil.”
'Je moet een beetje ballen hebben en gewoon gaan'
En, hoe gaat het tot nu toe?
“Het gaat ontzettend goed. We hebben al meer dan twintigduizend gembersappen verkocht. Vanaf het begin ging het heel hard. In april en mei vlogen de gembersappen de webshop uit. Wat alleen beetje tegenviel was de zomer. Niemand drinkt natuurlijk thee in de zomer, dus we kregen toen een enorme dip. Ik drink gembersap ook als limonade, maar veel mensen weten niet dat dat ook kan. We moeten mensen dus heel vaak vertellen dat je gembersap ook op andere manieren kunt gebruiken. Alleen dat kost veel tijd. Nu iedereen door het koudere weer weer thee drinkt helpt dat enorm.”
Op wat voor omzet zit G'nger nu?
Lachend: “Daar kan ik ook niks over zeggen.”
G’nger is pas net begonnen, maar ligt al bij grote namen in de schappen. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“Als je kan zeggen dat Manon van Magioni in je heeft geïnvesteerd, helpt dat om ergens een gesprek te krijgen. Daarna moet je jezelf natuurlijk wel nog helemaal bewijzen, maar de connecties helpen daarin wel. Maar ook als je die connecties niet hebt, kan je superveel doen. Kijk bijvoorbeeld op LinkedIn en zoek naar namen en zoek het infoadres van het bedrijf op. Dan zet je daar de naam voor en kan je aan de slag. Als het emailadres niet klopt, zie je gauw genoeg dat hij niet is aangekomen. Je moet daarin een beetje ballen hebben en gewoon gaan.”
Wat staat er nog meer op de planning qua verkooplocaties?
“Het lijkt mij super om bij iets als een Gorillas verkocht te worden. Ik denk dat onze doelgroep daar ook veel kijkt en ervan houdt snel iets in huis te hebben. Dat hoop ik voor het einde van dit jaar nog wel binnen te halen.”
G’nger wordt nu alleen verkocht in Nederland?
“We hebben daarnaast wel wat verkooppunten in België, maar dat is nog best klein. Ook verzenden we naar België, maar we zijn er niet heel erg op gefocust. We vinden het belangrijk om eerst heel groot te worden in Nederland. Als het concept dan goed aanslaat, gaan we het uitrollen naar het volgende land. Dat is wel echt iets wat we voor volgend jaar op de planning hebben staan. Dat zou dan als eerste België zijn.”
Waar staat G’nger over vijf jaar?
“Ik hoop dat we dan in heel Europa liggen en dat niemand meer last heeft van een opgeblazen gevoel.”
Dit interview is afgenomen via Instagram Live. Benieuwd? Bekijk hier het hele interview terug.