Zaterdagavond. Een borrel met vrienden en een nijpend tekort aan zoute bijgerechten. Met een druk op de knop heb je een zak chips besteld, en o ja, doe er ook maar een bakje olijven bij. Binnen twee keer knipperen staat een fietser voor je deur. Maar hoe lang nog?

 

In de buurt van een grotere stad is de kans klein dat men bij het vallen van het woord ‘flitsbezorging’ nieuwsgierig de wenkbrauwen optrekt. De on demand-retailers en hun mini-dc’s schieten als paddenstoelen uit de grond, wat zich in duizelingwekkende snelheid ontwikkelde tot bron van kopzorgen voor Nederlandse gemeenten. Lokale overheden verzetten zich met hand en tand tegen de wildgroei aan darkstores in stadscentra, of houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. 

 

Eind 2020 vestigden de inmiddels alom bekende namen als Zapp, Flink, Gorillas, Getir zich in Nederland. Zoals vaker, was Amsterdam bakermat van de flitsbezorging in het land. Al snel bleek dat de gemeente worstelt met klachten van bewoners. Voldoende redenen om aan de handrem te trekken: via het bestemmingsplan is het openen van nieuwe darkstores in...