Remko Rijnders (43) werkt al veertien jaar bij MediaMarkt, in diverse functies. Sinds oktober 2020 is hij general manager Benelux bij de elektronicaketen. Rijnders was te gast in de RetailTrends-podcast. Het gesprek in vier quotes.

 

Met je westerse mentaliteit denk je: dat gaat nooit lukken
 

Rijnders werkt voor MediaMarkt zo'n vier jaar in China. Hij stuit er op cultuurverschillen. “Er wordt wel eens gezegd 'als ze ja zeggen, dan bedoelen ze nee'. Dat is mijn ervaring niet, maar wat ik wel heel erg merkte is dat de manier waarop je zaken plant daar heel anders gaat. Het is niet: vandaag doe ik iets, volgende week doe ik iets en uiteindelijk hebben we een deadline.


In het begin gebeurde er niet zoveel. Met je westerse mentaliteit denk je dan: het gaat nooit meer lukken. En dat zorgde voor enorm veel stress. Maar dan nét voor de deadline kwamen er ineens heel veel mensen die het alsnog voor elkaar kregen.”


Maar dat betekent niet dat MediaMarkt een succes wordt in China. De elektronicaketen, met dan zeven winkels in het Aziatische land, trekt zich begin 2013 terug.