In de logistiek is alles erop gericht om de juiste lading zo snel en efficiënt mogelijk op de juiste plek te krijgen. Digitalisering is daarvoor essentieel, maar het blijft moeilijk om al die verschillende software en systemen in dezelfde taal met elkaar te laten communiceren. Het Open Trip Model (OTM) biedt daarvoor een oplossing. 

 

Het OTM is een pakket afspraken voor softwareontwikkelaars in de logistiek met het doel om allemaal dezelfde begrippen te gebruiken. Voor een lading, rit, adres, transportorder en al die andere data die via computersystemen wordt uitgewisseld. “Het is eigenlijk een woordenboek voor het delen van logistieke data. Een soort Dikke Van Dale waarin je alle begrippen kunt opzoeken, zodat alle programma’s dezelfde taal spreken”, zegt Wout van den Heuvel, beleidsadviseur digitalisering & innovatie van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). 

 

Spraakverwarring 
Jan Timmerman, business development manager bij Centric, vergelijkt het met de bouwtekening voor een gestandaardiseerde stekker. Als elke softwareontwikkelaar dezelfde stekker gebruikt, kunnen alle programma’s makkelijker op elkaar aansluiten. “Technische koppelingen zijn niet het probleem in de logistiek. Het is het gebruik van de verschillende termen. Voor een rit of een trip bestaan diverse begrippen. Dat levert spraakverwarring op. Daarom moeten we dat standaardiseren, zodat iedereen in de sector sneller en digitaal kan communiceren.” 

 

“Het Open Trip Model is eigenlijk een woordenboek voor het delen van logistieke data” 

 

Andere taal 
Hoewel de digitalisering snel gaat in de logistiek, is data-uitwisseling soms nog een wirwar van pdf’jes, Excel-sheets, bonnetjes en telefoontjes. De meeste bedrijven hebben hun eigen systemen op orde, maar dan ontstaan er bijvoorbeeld problemen als bij drukte chauffeurs of transporteurs van buiten moeten worden ingehuurd. Van den Heuvel: “Hun softwaresystemen spreken allemaal een andere taal. De vervoerder kan zijn data dan moeilijker doorzetten naar die chauffeurs.” 

 

Sector-breed 
De enige oplossing is sector-brede samenwerking. De softwareleveranciers hebben daarvoor de Dutch Association of Logistics and Transport IT suppliers (DALTI) opgericht. Daarin werken ze samen aan gestandaardiseerde uitwisseling van data, zoals een nieuwe versie van het OTM. De transporten logistieke sector werkt voor hetzelfde doel samen in de Stichting Uniforme Transport Code (SUTC). Van den Heuvel: “Zo houden we als branche zelf de controle”.
 

 

Wouter van den Heuvel, TLN beleidsadviseur innovatie en digitalisering