“Veel mensen denken dat ik dood ben.” Was getekend, Paco Rabanne, februari 2001. Het zou nog 22 jaar duren voordat de legendarische mode-ontwerper afgelopen vrijdag, 88 jaar oud, daadwerkelijk overleed. Een profiel.


Hij heeft Jezus nog gekend, en koning Lodewijk XIV. Hij loopt namelijk al tienduizenden jaren rond en komt uit de ruimte. En nu gaat hij naar een nieuw en zeer afgelegen planetenstelsel. Midden in de Melkweg, vlakbij Sirius, de helderste ster aan de hemel. Want dat is naar eigen zeggen zijn lot na overlijden. Ja, Paco Rabanne hield er bijzondere ideeën op na. Naast enfant terrible in de modewereld werd hij vaak getypeerd als compleet krankzinnig. 


Maar voor het zover komt wordt hij als Francisco Rabaneda Cuervo op 18 februari 1934 geboren in Pasaia in het noordoosten van Spanje. Lang blijft hij daar niet: al op vijfjarige leeftijd ontvlucht hij samen met zijn moeder de Spaanse Burgeroorlog en komt in Parijs terecht. Zijn moeder is op dat moment leider van de naaisters van ontwerper Cristobal Balenciaga – inderdaad de oprichter van het gelijknamige fashionmerk. Rabanne...