Voor het eerst zijn er meer vacatures dan werkzoekenden in Nederland. Dat leidt overal tot personeelstekorten, zeker ook in de retail. Hoe daarmee om te gaan? Apple-retailer Amac zoekt de oplossing binnen de eigen muren. We spreken erover met chief commercial officer Roelof de Rijk.


Amac heeft inmiddels vijftig winkels in Nederland en achthonderd medewerkers. Weliswaar geen fte’s, maar wel ‘namen op de lijst’ zoals chief commercial officer Roelof de Rijk omschrijft. In deze periode van het jaar loopt het aantal vacatures steevast op.


“Zoals veel retailers werken wij veel met studenten en die gaan nu weer naar de universiteit of hogeschool”, verklaart hij. “Dat is niets nieuws en het aantal vacatures is dan ook gelijk aan voorgaande jaren. Alleen het aantal aanmeldingen is substantieel lager dan we gewend zijn.”


De nood is nog niet zo hoog dat winkels ‘gierend uit de bocht vliegen’ door personeelstekorten, zegt De Rijk. “Maar het is wel zover dat een aantal winkels nu geen vaste storemanager heeft en wordt waargenomen door de storemanager van een...