De Aziatische supermarktketen Amazing Oriental heeft grote ambities. Daarvoor is een distributienetwerk nodig dat de groei kan faciliteren. Met Locus WMS is Amazing Oriental optimaal voorbereid op de toekomst. 

Met 24 supermarkten is Amazing Oriental de grootste Aziatische foodretailer van Nederland. Het bedrijf achter deze keten, Oriental Holding Europe, doet echter veel meer dan alleen foodretail. “Wij zijn de grootste handelsonderneming in Aziatische levensmiddelen. 

Als groothandel leveren wij aan afnemers in heel Europa. Ook via onze webshop ontvangen we orders uit het hele continent. Daarnaast hebben we onder de naam Amazing Taste een nieuw restaurantconcept ontwikkeld”, vertelt Patricia Sjauw-Eik, chief operating officer van Oriental Holding Europe. 

Tijdens de coronacrisis heeft Oriental gemerkt dat de belangstelling voor Aziatisch eten versneld toeneemt. “We groeien al sinds de opening van de eerste winkel in 1986, maar nu is het tijd om te versnellen. De markt is daar klaar voor.” 

Slimmer werken 
Verder groeien was echter onmogelijk vanwege de beperkte capaciteit van het distributienetwerk. Dat bestaat uit een warehouse van 16.000 vierkante meter in Hoofddorp voor droge kruidenierswaren en een warehouse van 7.000 vierkante meter in Ypenburg voor gekoelde en diepgevroren producten. “Toen ik in 2019 in dienst kwam, hadden we nog geen echt warehousemanagementsysteem. Orderpicken deden we met pen en papier. Dat was geen houdbare situatie. Onze vijftig medewerkers moesten steeds langer doorwerken om alle orders de deur uit te krijgen.” 

Het bestellen vanuit de supermarkten gebeurde met een point-of-sale-systeem, waarin ook de voorraden in de warehouses werden beheerd. “Dat systeem had echter niet de functionaliteit die je van een WMS mag verwachten. Van sturing op efficiëntie was absoluut geen sprake, maar dat hadden we wel nodig. De productiviteit moest omhoog.” 

ERP-systeem 
Behalve een nieuw WMS had Oriental ook een nieuw ERP-systeem nodig. Daarvoor werd SAP Business One geselecteerd. Dat stelde Sjauw-Eik voor een lastige keuze. Kunnen de twee warehouses worden aangestuurd door de warehousemanagementmodule van dit ERP-systeem? Of is een best-of-breed warehousemanagementsysteem nodig? “Ik weet dat er meerdere ERP-systemen zijn met de nodige WMS-functionaliteit, maar de foodretail stelt speciale eisen aan het WMS. Denk bijvoorbeeld aan de registratie van THT-data en de afhandeling van dagverse producten.” 



“De productiviteit moest omhoog. Daarvoor hadden we een echt WMS nodig”
Patricia Sjauw-Eik, COO van Oriental Holding Europe


De keuze viel uiteindelijk op Locus, het best-of-breed WMS van Centric. “Om onze logistieke operatie te professionaliseren, is een slim WMS nodig dat de operatie efficiënt aanstuurt en doorlooptijden verkort. Dat gaat niet met een halfbakken WMS. Bovendien is Centric een partij met ervaring in de supermarktwereld. Daarnaast zijn wij ook importeur, exporteur, groothandel en webshop. We zochten een partij die deze complexiteit begrijpt en de dynamiek in onze sector kent. Centric was moedig genoeg om de uitdaging aan te gaan.” 

Nieuw XXL-warehouse 
De implementatie ging officieel van start in maart 2020, een paar dagen voordat premier Rutte de eerste lockdown afkondigde. Dat leverde een extra uitdaging op: het WMS is geïmplementeerd zonder dat iemand van Centric regelmatig op locatie is geweest. 

“De implementatie leverde wat problemen op, maar die zijn goed opgelost. Beide partijen hadden hetzelfde doel en werkten hard om dat te realiseren. Dat gaf de energie die nodig is om dit soort projecten tot een succes te maken.” Het WMS draait sinds februari 2021. De eerste resultaten zijn al zichtbaar. De productiviteit in de warehouses is mede door gebruik van barcodescanning met circa 15 procent gestegen. “De productiviteit kan nog verder omhoog. Dat is belangrijk, want een hogere productiviteit is de enige manier om met onze huidige warehouses meer winkels te kunnen bevoorraden. Tegelijkertijd neemt de stabiliteit in de operatie toe.” 

Tegelijkertijd is Oriental bezig met het maken van plannen voor een nieuw XXL-warehouse. Uiteraard wordt ook die operatie straks aangestuurd met Locus. “We hadden met implementatie kunnen wachten tot de nieuwbouw gereed is, maar zo veel tijd hadden we niet. Bovendien adviseerde Centric om het WMS eerst in de bestaande warehouses te implementeren, zodat onze medewerkers eraan kunnen wennen. Dat maakt straks de overstap naar het nieuwe warehouse een stuk gemakkelijker.”

Whitepaper 
Net als Oriental Holding Europe staan meer bedrijven voor de keuze: gebruik ik de WMS-module in het ERP-systeem of implementeer ik een best-of-breed WMS? In deze whitepaper geeft Centric antwoord op de zes vragen die bij deze keuze van belang zijn.
Lees de whitepaper