Groentewinkelformules met tientallen winkels verspreid over Nederland. Vaak kom je ze niet tegen. Goudreinet vormt een uitzondering. Een gesprek met Frank van Ravenswaaij, vierde generatie in dit familiebedrijf uit Veenendaal.


Wie in de wereld van groente en fruit bivakkeert kan haast niet om de naam Van Ravenswaaij heen. De groothandel is al actief sinds 1927, toen nog vooral verkocht werd aan marktkooplui die met hun waar de straten rond gingen. 


Eigen groentewinkels volgden pas veel later. In 1978 ging de eerste open. Vandaag de dag zijn er 46 te vinden in de strook Rotterdam-Zwolle: veertig onder de naam Goudreinet en zes met Fruitcompany op de gevel. Het enige verschil is dat de Goudreinet-winkels eigen filialen zijn, terwijl Fruitcompany door franchisenemers wordt gerund. “Qua formule is er geen verschil”, zegt Van Ravenswaaij. “De scheiding is vooral overzichtelijk voor onszelf.”


Om te begrijpen hoe Goudreinet heeft kunnen uitgroeien tot een – voor groentewinkelbegrippen – grote keten, moeten we een stapje terug in de tijd. “Veertig, vijftig jaar...