Als er één samenwerking is waarop de term haat-liefdeverhouding van toepassing is, is het wel die tussen Amac en Apple. De premium reseller heeft zijn bestaan en succes te danken aan het Amerikaanse lovebrand, maar wordt er bij vlagen ook stapelgek van. Amac-eigenaar Ed Bindels vertelde tijdens het event Fans Love Brands openlijk over dit spanningsveld. “Je trekt altijd aan het kortste eind.” 


Als Ed Bindels begin deze eeuw een keynote ziet van Steve Jobs over de Amerikaanse Apple Stores, weet hij: dat wil ik ook. Toevallig zoekt Apple in die periode ook naar een nieuwe manier om zijn producten onder de aandacht te brengen. Niet meer in de stoffige Primafoon-winkels, maar in eigentijdse retaillocaties in stadscentra. Vier jaar later is Bindels' eerste Amac Apple Centre een feit, aan de Mariaplaats in Utrecht. De bazen in Cupertino zien al snel dat het goed gaat en vraagt Amac om ook naar Amersfoort en Den Bosch te gaan. 


In de jaren daarna groeit Amac verder: eerst gestaag, daarna wat harder door een reeks overnames. De overname van iFactors (elf winkels) in 2012 is een...