Van lokale brillenverkoper naar internationale optiekgroep. Kort door de bocht is dat de strategische omslag die Hans Anders wil maken. De nieuwe groepsnaam Nexeye geldt als stempel op die ambitie, aldus ceo Bart van den Nieuwenhof. “Als mensen ons vergelijken met GrandVision vind ik dat helemaal niet erg.”


Bart van den Nieuwenhof maakte een kleine vier jaar geleden de overstap van La Place naar Hans Anders. Sinds hij broodjes verruilde voor brillen is er veel gebeurd bij het in Gorinchem gevestigde optiekbedrijf. Bij zijn start is de situatie betrekkelijk overzichtelijk: 380 winkels in Nederland en België en de formule Direkt Optik in Zweden. Later komen Duitsland en Oostenrijk daar bij. Branchegenoot Eyes + more wordt ingelijfd en vandaag zijn er meer dan 720 winkels in vijf markten.


Voor Van den Nieuwenhof hebben de afgelopen jaren twee belangrijke dingen aangetoond. “Ten eerste dat we ook in moeilijke tijden kunnen groeien. De afgelopen twee jaar hebben we negentig winkels geopend, dat is een prestatie op zich.” Daarnaast is het bedrijf er volgens hem in geslaagd om de achterkant meer tot...