Farfetch neemt 47,5 procent van de aandelen van concurrent Yoox Net-a-Porter over en op termijn wellicht de rest ook. Hoe is deze opmerkelijke krachtenbundeling tot stand gekomen en wat kunnen we ervan verwachten? Vijf vragen.


Wat weten we over Farfetch?

De geschiedenis begint als de Portugees José Neves in 2007 de modeweek van Parijs bezoekt. Hij ziet kleine, sympathieke modeboetieks worstelen, omdat de klant steeds vaker kiest voor het gemak dat grote online retailers bieden. Nevevs besluit er wat aan te doen. “Ik wilde ervoor zorgen dat de biodiversiteit van de modewereld intact blijft”, zegt hij hier later over. Farfetch is het resultaat van die ambitie. Het internetbedrijf ziet in 2008 het levenslicht in Oost-Londen. Wat Farfetch doet? Zorgvuldig geselecteerde modeboetieks van over de hele wereld van een online verkoopplatform voorzien.


Inmiddels telt Farfetch meer dan zesduizend medewerkers en zijn er kantoren in vijftien steden wereldwijd. Naast het bieden van een platform aan merken zijn er in de loop der jaren de nodige overnames gedaan. Zo werd in 2019 New Guards Group, het moederbedrijf van Off-White overgenomen. Ook de Londense boetiek Browns is sinds 2015 onderdeel van Farfetch. De website is beschikbaar in verschillende talen,...