Zeeman, Jumbo, Swiss Sense: retail telt een aanzienlijk aantal succesvolle familiebedrijven. Ze worden geroemd als rentmeesters die de sleutels van de zaak willen doorgeven aan de volgende generatie, maar de bedrijven zijn ook kwetsbaar. 


De retailsector kent een aanzienlijk aantal familiebedrijven, variërend in omvang. De meest recente top 200 grootste familiebedrijven (met een omzet boven de tien miljoen euro), jaarlijks samengesteld door Elsevier Weekblad, telt er zeventien.


Daarvan zijn er tien actief in de supermarktbranche, met Jumbo als koploper. De supermarktketen van de  familie Van Eerd staat op de derde plek en is daarmee de enige retailer in de top tien. 


Jumbo vierde in 2021 zijn eeuwfeest en noteerde dat jaar een omzet van 9,91 miljard euro. Met 705 winkels en een marktaandeel van 22 procent is het Brabantse bedrijf na Albert Heijn de grootste supermarktketen van Nederland. De aandelen van Jumbo zijn volledig in handen van de oprichtersfamilie en waren tot de dood van Karel van Eerd gelijkelijk verdeeld over hem en zijn kinderen Colette, Frits en Monique. 

...