Waarom Picnic nog geen winst maakt

Websuper Picnic groeit flink door. Jaar na jaar verdubbelt de omzet, maar winst maken zit er nog niet in. Medeoprichters Michiel Muller en Joris Beckers vertellen hoe dat komt. “Maar weet je, wij zijn daar helemaal niet mee bezig.”

Websuper Picnic groeit flink door. Jaar na jaar verdubbelt de omzet, maar winst maken zit er nog niet in. Medeoprichters Michiel Muller en Joris Beckers vertellen hoe dat komt. Maar weet je, wij zijn daar helemaal niet mee bezig.


Waarop kwam de omzet van 2021 uit?
Muller: “Rond een miljard euro. Run-rate is dat.”


En wat betekent dat in Jip-en-Janneke-taal?
Muller: “De laatste maand keer twaalf of het laatste kwartaal keer vier. Als je een krant vraagt naar de oplage, dan krijg je ook niet de gemiddelde oplage over dat jaar, maar de oplage van vandaag. Run-rate is ook voor groeibedrijven de zinnige metric.”


Zolang Picnic blijft uitbreiden en blijft investeren in dc’s, mensen en elektrische wagentjes, dan zal het lastig zijn om winst te maken.
Beckers: (Koeltjes) “We zijn al jaren winstgevend.”


Maar niet onder de streep.
Beckers: “Geen enkel bedrijf is de volgende dag winstgevend. Als we morgen in een stad beginnen, dan doen we tien bezorgingen. Dat is niet genoeg om winstgevend te zijn. Maar iedere hub, iedere stad dus, is binnen zes maanden winstgevend.

Joris Beckers (links) en Michiel Muller.


Maar overall, wanneer denken jullie dan winst te kunnen maken?
Beckers en Muller in koor: “Dat ligt eraan hoeveel we groeien.”

Beckers: “Maar weet je, wij zijn daar helemaal niet mee bezig. Ik snap eigenlijk ook nooit zo goed waarom anderen daar... (Maakt zin niet af). Het is gewoon ons bedrijf, we hoeven aan niemand verantwoording af te leggen.”

 

Jullie hebben ook niet met potlood genoteerd wanneer winst een feit moet zijn?
Beckers: “Nee. Maar denk je nou echt dat iemand zeshonderd miljoen euro gaat investeren als hij er geen vertrouwen in heeft? (Doelt op investeringsronde die werd geleid door de Bill & Melinda Gates Foundation Trust, red.) Dat zijn serieuze bedragen hè. Amazon heeft denk ik wel vijftien jaar geïnvesteerd. Het zijn gewoon keuzes. Wij zien een groot Europa voor ons dat nog green field is. Dus als wij honderden steden per jaar gaan openen, dan gaan we veel investeren. Dat klopt. En als andere mensen daar het frame bij willen creëren dat het niet goed gaat… Nou, ik vind het allemaal prima.”

Muller (Aangespoord door de woordvoerder): “Het verlies van vandaag is de winst van morgen.” 

Beckers: “Nou ja, ik begrijp de vraag ook wel... Bij alles wat nieuw is, wordt de vraag gesteld: goh, zou dat wel wat worden? Ook Albert Heijn was ooit nieuw. Daar dachten ze begin jaren zeventig: ‘Weet je wat wij gaan doen, we gaan al die bediening uit de winkels halen. Dat hebben we in Amerika gezien, dat gaan wij hier ook doen.’ Toen hoorde je: dat willen mensen niet, die willen gewoon geholpen worden. Bij vernieuwing staan er veel mensen langs de zijlijn te wijzen waarom het allemaal niet zal lukken. Zeker in Nederland.”


Die zeshonderd miljoen wordt onder meer gebruikt voor uitbreiding in Frankrijk en Duitsland. Welke landen staan nog meer op de planning?
Beckers: “We hebben nu geen concrete andere plannen, al zullen we altijd op zoek blijven naar volgende stappen. Maar je moet je voorstellen: vijf procent van de Duitsers kan bij ons kopen. Dat is al best veel, een groep die bijna net zo groot is als Nederland. Daar hebben we nog heel veel te doen. En in Frankrijk zitten we in twee steden, me dunkt dat daar nog veel meer plaatsen zijn. Maar we stoppen daarna niet.”


Aan welke landen denken jullie dan?
Beckers: “Gewoon, daar omheen. We werken niet met een masterplan: nu dit, nu dat. Maar het zal geen IJsland zijn. We zullen zo'n beetje als een olievlek uitbreiden.”
 


Bovenstaande tekst is afkomstig uit een uitgebreid interview dat binnenkort verschijnt.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!