Mannenmodemerk OFM, voorheen Only for Men, heeft ambitieuze groeiplannen. Een forse uitbreiding van het fysieke winkelbestand, maar ook expansie via het eigen e-commercekanaal. Ceo Arthur Feenstra vertelt tijdens de Webwinkel Vakdagen (WWV) welke stappen het bedrijf daarvoor zet.
Branded content
OFM timmert flink aan de weg. Dankzij overnames en autonome groei bedient het Gelderse familiebedrijf in herenmode de klant inmiddels met 23 fysieke winkels. En dat moeten er op termijn rond de 40 zijn, vertelt ceo Arthur Feenstra. “De komende 5 jaar gaan we elk jaar 3 winkels overnemen dan wel openen. We lanceren binnenkort een nieuw concept: de OFM Premium Store, met als doel de verkoop van kleding in het hogere segment."
Het zijn enkele manieren waarop OFM wil inspelen op de wensen van de klant. De kernwaarden persoonlijk, makkelijk en spraakmakend zijn daarin leidend. De winkel moet een plek zijn waar de klant zich thuis voelt. Dat probeert het bedrijf eveneens te realiseren met de huidige 6 ‘mensperience stores’, door Feenstra ook wel ‘clubhuizen’ genoemd. Het zijn winkels die meer vierkante meters tellen en onder meer zijn uitgerust met horeca. Ook zijn er met enige regelmaat evenementen te vinden zoals voetbalcafés en business events die bijdragen aan de OFM-beleving. Het bedrijf wil van klanten fans maken. Eenzelfde ambitie heeft OFM online. Reden waarom het mannenmodemerk eveneens flink investeert in dit afzetkanaal.
Keynote
In zijn keynote op WWV duikt Feenstra dan ook dieper in op de online groeistrategie van het herenmodebedrijf. Het maken van fans verloopt daar iets anders dan op de fysieke winkelvloer. “Online speelt personaliseren een grote rol. Ook wij zetten daar op in. Met een customer data-platform maken we op basis van data een personalisatieslag. Dit nieuwe systeem verschaft meer inzicht en zorgt dat we onze acties beter kunnen afstemmen op de klant. Je kunt hierbij denken aan persoonlijkere aanbiedingen en heel gerichte e-mails. Data stelt ons in staat om op basis van eerdere bestedingen zo precies mogelijk uit te serveren wat de klant zoekt. In een eigen online omgeving, die zodra hij inlogt artikeen toont die hij wil zien.”
‘Duurzame groei’
OFM zet daarnaast meer in op loyaliteit. Het betekent dat trouwe klanten nog meer voordeel behalen, zoals voorrang bij sale en exclusieve events als onderdeel van de groeistrategie. Al spreekt Feenstra liever van duurzame groei: “Groeien is mooi, maar er zijn ook stappen nodig om verspilling tegen te gaan. Daarom hebben we geïnvesteerd in een nieuw platform om ons logistieke proces efficiënter te maken en het gebruik van plastic te verminderen. Zo vervoeren we minder lucht en verbeteren we onze duurzame aanpak. Die biedt de klant meer mogelijkheden, zoals vervoerderskeuze en opties voor bezorging via kluisjes en pick-uppunten. Daarmee realiseren we een duurzamere last mile.”
Net als veel andere retailers is ook OFM bezig met de terugdringing van retouren. Investeringen in betere productinformatie en pasvormhulp moeten daaraan bijdragen. En het zijn niet de enige stappen naar een duurzamere werkwijze, zegt Feenstra. Het bedrijf digitaliseerde de retourflow tot een paperless proces. “Daarnaast hebben we een mvo-manager aangesteld en hebben alle artikelen van onze eigen merken, die een derde van onze business beslaan, nu een QR-code. Daarmee is direct inzichtelijk waar ze zijn geproduceerd en welke reis ze hebben afgelegd.”
Hoger plan
Geavanceerde systemen helpen OFM verder te groeien. Ze zijn onmisbaar om stand te houden in een e-commercelandschap waarin de lat hoog ligt. “Er is steeds sterkere concurrentie en een kritischere consument”, zegt Feenstra. “Voor ons roept die ontwikkeling de vraag op hóe we de customer experience ook online naar een hoger plan kunnen tillen. In de fysieke winkel kunnen we onze kernwaarden goed uitdragen. Online is dat wat ingewikkelder. Daarom is bijvoorbeeld personalisatie ook zo belangrijk. Alleen zo wordt duurzame groei mogelijk en krijgen we met zijn allen de retourdruk omlaag.”
Reacties 0