Na een vliegende start in België is dark kitchen-concept Casper nu ook te vinden in Nederland. Al spreekt oprichter Matthias Laga liever van ‘hybrid kitchens’, want zo donker zijn ze niet. “Waarom zou je de ramen afplakken? We hebben geen geheimen.”


Casper, spreek uit Cèsper – “Dat klinkt wat internationaler” – heeft een goed startmoment gekozen. De eerste pilot in Gent gaat van start als de eerste coronalockdown net is begonnen. Maaltijdbezorging krijgt daardoor een flinke impuls en Casper profiteert volop mee. “Uit het niets werden we marktleider in het deliverysegment in België”, aldus Laga. Al snel heeft Casper zeven locaties in België.


Een concurrentieanalyse leert Casper dat ook in Nederland en Frankrijk nog veel potentieel is. Omdat Nederland behapbaarder is, met een relatief kleine afstand tussen de vijf grootste steden, kiest Laga ons land als eerste buitenlandse avontuur. Vorige week gingen in Rotterdam en Den Haag de eerste locaties open. Nog dit jaar volgen Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. 


Virtuele foodmerken

Hoewel er aan maaltijdbezorgers in Nederland geen gebrek is, is het concept van de dark kitchen hier nog relatief onbekend. Het komt...