Zes vragen aan Martijn Rozenboom (Miss Etam)

Het einde is nabij voor Miss Etam en het veel kleinere Steps. Eigenaar Martijn Rozenboom heeft voor de twee modeketens uitstel van betaling aangevraagd. RetailTrends legde hem schriftelijk zes vragen voor.

Het einde is nabij voor Miss Etam en het veel kleinere Steps. Eigenaar Martijn Rozenboom heeft voor de twee modeketens uitstel van betaling aangevraagd. RetailTrends legde hem schriftelijk zes vragen voor.


1.    U wijst naar de lockdown en de loonsteun die er niet kwam. Maar sinds de overname in september is het al onrustig bij Miss Etam. Gedoe over loonbetalingen, tientallen winkels die dicht gingen, de webshop uit de lucht, en verhalen over rekeningen die niet zouden zijn betaald en winkels die geen nieuwe collecties kregen. Hoe stond Miss Etam ervoor op het moment dat de lockdown werd afgekondigd?


"We waren voorzichtig aan het opkrabbelen na het faillissement van vorig jaar. Als dan plotseling zo'n beetje alle omzet wegvalt, dan is de situatie kritiek. Terwijl de winkels uitpuilen van de wintercollecties en de voorraden, gooide de overheid ze van de ene op de andere dag dicht. Erger kan niet."

"We hebben alles op alles gezet om het bedrijf in aanmerking te laten komen voor de NOW-regeling, maar het UWV en het ministerie van SZW waren niet op andere gedachten te brengen. De salarissen over de maand december hebben we nog zelf voor kunnen schieten, maar zonder omzet houdt dat een keer op."

"Wij hebben overigens geen winkels gesloten. Wat wel is gebeurd, is dat tijdens en na het faillissement verhuurders de huur hebben opgezegd waardoor er winkels dicht moesten. Wat betreft de verhalen over niet betaalde rekeningen: die zijn pertinent onjuist. En wat betreft de webshop: die moest noodgedwongen uit de lucht omdat er van platform gewisseld moest worden na het faillissement van de Belgische moedermaatschappij FNG."


2.    U verkocht twee andere voormalige FNG-ketens (Expresso en Claudia Sträter) al snel door. Waarom hield u Miss Etam en Steps wel?


"Na interne gesprekken en bestudering van de cijfers en processen bleek al snel dat een betere toekomst voor de merken was weggelegd bij een fashionbedrijf dan bij een retailbedrijf. De weg naar Van Uffelen was dan ook snel gemaakt. Miss Etam is een retailorganisatie met een bekende naam die zonder veel aanpassingen omgezet kan worden naar een handelsonderneming. De mogelijkheid Miss Etam om te turnen naar een handelsonderneming is de reden geweest deze merken aan te houden."


3.    Vakbond AVV zegt dat u van Miss Etam een outlet wilde maken. Klopt dat?


"Nee, dat is pertinent onjuist. Miss Etam en Steps zouden alleen kunnen overleven met een kleinere organisatie zonder groot hoofdkantoor en een groot distributiecentrum, dus we hadden een plan gemaakt om het bedrijf om te bouwen naar een handelsorganisatie waarbij de collecties extern zouden worden ingekocht. Het waren vergevorderde plannen die we dus helaas niet hebben kunnen realiseren."


4.    Wanneer was u van plan Miss Etam weer door te verkopen?


"Een plan om Miss Etam door te verkopen is er nooit geweest. Indien de toekomst van Miss Etam beter geborgd wordt door een andere organisatie dan maak ik daar natuurlijk plaats voor. Maar u zult begrijpen dat op dit moment de markt een lastige is."

5.    Als het tot een faillissement komt, ziet u voor uzelf dan nog een rol weggelegd bij een eventuele doorstart?


"De locaties hebben voldoende voorraad om verder te kunnen winkelen, alleen zijn de loonkosten een te groot offer om de gedwongen lockdown zonder overheidssteun te overleven."


6.    U was eerder betrokken bij onder meer de mislukte doorstarts van modebedrijf McGregor en Op=Op Voordeelshop. En nu is het einde nabij voor Miss Etam. Toch niet fijn voor uw imago, lijkt me.

"
McGregor is geen mislukte doorstart, want het bestaat nog steeds. Op=Op Voordeelshop was een organisatie die, zoals de curator ook beaamt, veel te snel gegroeid was en teruggesnoeid moest worden. Dat is ook gebeurd. Op=Op bestaat in het noorden van het land nog steeds."

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!