RetailTrends belt iedere week met een expert over een opvallende actuele ontwikkeling. Deze keer: Gijsbregt Brouwer, trendwatcher en oprichter van horecaplatform De Buik, over de verschillen én overeenkomsten van horeca en retail. 

Horecaondernemers uit heel Nederland zaten begin deze week in spanning voor een gewichtig oordeel: de Michelínsterren werden weer uitgereikt. Op basis van het juryoordeel weten Nederlanders waar ze dit jaar een gastronomisch diner kunnen verwachten en een highend-beleving krijgen voorgeschoteld. Dat doet de vraag rijzen: wat kunnen retailers eigenlijk leren van de horeca?

 

De beleving van een sterrenrestaurant in een winkel. Dat klinkt als een utopie. Is dat niveau wel haalbaar?

“Een sterrenrestaurant zou een sterrenrestaurant niet zijn als ze niet zouden uitblinken in persoonlijke aandacht. Om dat niveau als retailer te kunnen behalen – of er überhaupt bij in de buurt te komen – moet je een vertaalslag maken. Dan draait het om consistentie: kan je in iedere winkel, in Rotterdam of Amsterdam, dezelfde beleving bieden? 

Als je...