Column: De Bijenkorf wil een force for good zijn

De Bijenkorf wil het creatiefste, inspirerendste en duurzaamste warenhuis zijn waar iedereen zich bijzonder voelt. 

Ondanks anderhalf jaar corona kijkt 62 procent van de retailers positief naar de toekomst. Dertig procent van de ondernemers is zelfs zeer optimistisch, blijkt uit een recent onderzoek dat RetailTrends onder 125 retailers hield. 

Er is natuurlijk veel reden voor optimisme, ondanks het tekort aan (de juiste) mensen en aan containers met spullen uit Azië, de stijgende grondstofprijzen en het gebrek aan daadkracht en visie vanuit Den Haag. 

Learnings uit covid
Ik ben hoopvol gestemd dat retailers – groot en klein – lessen hebben getrokken uit de enorm ingrijpende pandemie. De belangrijkste les is misschien wel: zeggen dat je hard werkt aan een duurzame visie is bij lange na niet voldoende, wil je het respect verdienen van de consument en je peers. Duurzaam beleid is chefsache.

Topmanagement en eigenaren zijn het aan hun stand verplicht om vaart te maken en de handen ineen te slaan met collega’s en marktpartijen. Klimaatopwarming, milieu, sociale aanpak en biodiversiteit zijn zo urgent dat je het echt niet alleen kunt doen.

Gebruik niet alleen schaarste en logistiek als argumenten om voor de bühne te zeggen dat de productie uit het Verre Oosten naar Turkije of de Europese Unie overgeheveld moet worden. Doe het dan ook echt en investeer samen met je collega’s in de transitie. 

Action & Primark willen verduurzamen
Als Sander van der Laan van Action beweert dat zijn bedrijf ‘duurzaam kopen toegankelijk maakt’, moet ik hard lachen om zoveel schijnduurzaamheid.

Op RetailTrends Live deelde hij zijn dilemma: “Enerzijds willen we ook de consument met een kleine beurs de mogelijkheid bieden elk jaar nieuwe kerstballen aan te schaffen. Tegelijkertijd realiseren we ons dat we in een wereld leven waarin een aantal dingen eindig is.” Juist.

Retailers moeten hun CO2-footprint matigen en niet zoals Action tot en met de kerst nog eens 450 vestigingen in Europa openen. Dat heet consumentisme, een afflictie waaraan ook Primark lijdt.

De Ierse prijsvechter belooft onder meer dat de kleding in 2025 langer zal meegaan. Twee jaar later moet recyling ook mogelijk zijn. Dan gaat ook alle weggooiplastic in de ban. 

Ik val niet steil achterover. Dit kan zoveel beter. Laat je verbeelding los op hoe we duurzaam denken en doen als storytelling gaan inzetten. Elke retailer heeft een hart en maakt dezelfde reis op weg naar een betere planeet. Maak er ten minste een aantrekkelijke propositie van en geef de consument een rol. 

De Bijenkorf
Alle ogen zijn gericht op het warenhuis waar creativiteit al 151 jaar door de aderen stroomt. De pijn die de pandemie veroorzaakt dwingt de Bijenkorf zich te transformeren.

De belofte is om in 2025 alleen duurzaam geproduceerde kleding te verkopen. Een radicale stap die getuigt van een startupmentaliteit. Het concern wil in 2040 volledig klimaatneutraal zijn. Dat getuigt van ambitie, maar spreekt niet tot de verbeelding.

Totdat je je verdiept in het platform ‘De toekomst is groen’, waar de Bijenkorf verhalen van duurzame merken deelt en in dialoog gaat met andere initiatieven. 

Deze changemaker wil de keten veranderen en in fashion een force for good worden. Cmo Marjolijn Meynen verwoordt het mooi: “We hebben een heel duidelijke missie: we willen het creatiefste, inspirerendste en duurzaamste warenhuis zijn waar iedereen zich bijzonder voelt.” 

Het warenhuis van de toekomst wordt nu ontworpen.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!