Het recente IPCC-rapport windt er geen doekjes om: de opwarming van de aarde gaat sneller dan verwacht. Om onze planeet leefbaar te houden moet het roer rigoureus om naar een systeem dat goed is voor mens, dier en milieu. Zalando, Albert Heijn en Zeeman – grote bedrijven, grote voetafdruk, grote impact. Zo verleggen zij hun koers.


Recordbrekende hittegolven, enorme bosbranden en overstromingen: de angstaanjagende nieuwsfeiten gelinkt aan klimaatverandering volgen elkaar in hoog tempo op. Tegen de achtergrond van de coronapandemie nog wel, die laat zien hoe snel het leven verstoord kan worden. En dan blijft de ophanden zijnde afbraak van de biodiversiteit nog grotendeels onbesproken.


Het kleurt het toekomstbeeld donker, maar is ook voer voor discussie. Is het allemaal wel zo erg? Ja, luidt het compacte antwoord van het IPCC. Het Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties bracht in augustus zijn langverwachte nieuwe rapport uit. Aan de hand van scenario’s voor klimaatverandering waarschuwen de wetenschappers dat de mensheid te lang heeft getwijfeld en te weinig heeft gedaan.


Sinds de...