Kippenboerin Alice van Drie is ‘moeder’ van dertigduizend vleeskuikens. Qua inkomen geen luxe, maar de liefde voor haar ‘AH-kippen’ overwint alles. En ze laat haar stem horen, op social media bijvoorbeeld. “De gemiddelde Nederlander weet nauwelijks meer waar zijn eten vandaan komt.” 


Hoe kwam je er zo bij om kippenboerin te worden?
“Mijn man Egbert en ik komen allebei van de boerderij en toen wij in 1998 de kans kregen om de boerderij van mijn schoonvader over te nemen, hebben we die met beide handen aangegrepen. Wij hebben kippen, varkens en koeien. De kippen zijn helemaal mijn afdeling, Egbert is er nauwelijks te vinden. Feitelijk ben ik zo’n beetje de vliegende keep op de boerderij, zo doe ik ook de boekhouding. Op deze manier hebben we een mooie verdeling gevonden, hoewel ik de kuikens toch echt het allerleukste vind.”


Hoe oud zijn ze als jij ze onder je hoede neemt?
“Ze hebben 21 dagen in een broedmachine gezeten en zodra ze uit het ei kruipen komen ze direct naar ons toe. De stal is dan opgestookt tot 34 graden, zodat de temperatuurovergang minimaal is. Hier krijgen ze de vrijheid en de mogelijkheid om gelijk te kunnen eten en drinken. Een...