Powervrouw: Tessel de Heij, Gebrouwen door Vrouwen
In deze RetailTrends-editie aandacht voor drie powervrouwen. Echte entrepeneurs. Alle drie zagen ze een niche waar iedereen overheen keek. Hun keuken veranderde in een lab, waar ze experimenteerden met zelfbedachte vegamenu’s, biertjes en deo’s. De belangrijkste ingrediënten? Passie, lef, doorzettingsvermogen en – vooral – timing. In dit artikel aandacht voor Tessel de Heij, medeoprichter Gebrouwen door Vrouwen.
“Samen met mijn zus Do begon ik zo’n zeven jaar geleden met bierbrouwen. Gewoon als hobby, thuis experimenterend. Urenlang hingen we boven een grote pan, op zoek naar de lekkerste recepten. We gebruikten veel kruiden en juist niet zo veel hop, waardoor toegankelijke biertjes ontstonden. Die zelfbedachte brouwsels serveerden we tijdens een feestje of gaven we cadeau. Via-via belandde een van die brouwsels bij de eigenaar van een Amsterdamse kroeg. Hij was enthousiast over de smaak en bovendien wel gecharmeerd van twee bierbrouwende zussen, aangezien de bierwereld een echte mannenwereld is.
In deze RetailTrends-editie aandacht voor drie powervrouwen. Echte entrepeneurs. Alle drie zagen ze een niche waar iedereen overheen keek. Hun keuken veranderde in een lab, waar ze experimenteerden met zelfbedachte vegamenu’s, biertjes en deo’s. De belangrijkste ingrediënten? Passie, lef, doorzettingsvermogen en – vooral – timing. In dit artikel aandacht voor Tessel de Heij, medeoprichter Gebrouwen door Vrouwen.
“Samen met mijn zus Do begon ik zo’n zeven jaar geleden met bierbrouwen. Gewoon als hobby, thuis experimenterend. Urenlang hingen we boven een grote pan, op zoek naar de lekkerste recepten. We gebruikten veel kruiden en juist niet zo veel hop, waardoor toegankelijke biertjes ontstonden. Die zelfbedachte brouwsels serveerden we tijdens een feestje of gaven we cadeau. Via-via belandde een van die brouwsels bij de eigenaar van een Amsterdamse kroeg. Hij was enthousiast over de smaak en bovendien wel gecharmeerd van twee bierbrouwende zussen, aangezien de bierwereld een echte mannenwereld is.
We twijfelden geen moment toen hij ons bier op een van zijn taps wilde. Het was niet mogelijk om zo’n grote hoeveelheid thuis te brouwen, dus stapten we over op loonbrouwen. Oftewel: opschalen in een bestaande brouwerij die overcapaciteit heeft. Al snel vonden we een plek waar dit kon en binnen een week was er ineens duizend liter van ons bier. Vijfhonderd liter Gin Weizen, vijfhonderd Tricky Tripel: omgerekend minimaal drieduizend glazen. Om het niet in het vat te laten verzuren, besloten we een professionaliteitsslag te maken. We bouwden onder meer een website, bedachten een naam en logo en lieten viltjes met onze contactgegevens drukken. Die legden we op de bar in de kroeg. Het was niet het plan om een biermerk te starten – Do en ik werkten fulltime en hadden geen tijd voor verdere marketing of sales – maar het balletje begon vlak daarna vanzelf te rollen. Andere horecaeigenaren kregen de viltjes in handen, slijterijen hoorden ervan en er kwam steeds meer vraag naar Gebrouwen door Vrouwen.
'Binnen een week was er ineens duizend liter van ons bier'
Dat onze bekendheid snel groeide had onder meer te maken met onze gunfactor als brouwende zussen. Wat ook meehielp: speciaalbier werd in die tijd hipper en populairder. Na een jaar zeiden we onze banen op en besloten we er vol voor te gaan. Het brouwproces verplaatsten we naar twee grotere brouwerijen, waardoor we in plaats van vijfhonderd liter ineens tienduizend liter bier per keer konden brouwen. Het eerste jaar was de horeca ons belangrijkste verkooppunt. Maar het speciaalbierschap in de supermarkt werd groter en op een gegeven moment zagen we ons eigen merk daar ook wel tussen staan. Tijdens de jaarlijkse productpitch van Albert Heijn pitchten we ons product. We wonnen de tweede prijs, waarna het in de schappen van de supermarktketen lag. Ook Marqt en Dekamarkt verkopen ons biermerk inmiddels. We merken dat de verkoop via retail Gebrouwen door Vrouwen versterkt: consumenten zien ons bier bij Albert Heijn, waardoor ze het ook in de horeca kopen – en andersom. Inmiddels hebben we niet alleen ons eigen bier, maar verkopen we ook merchandiseproducten – truien en kaartspellen bijvoorbeeld – organiseren we bieryoga en hebben we sinds vorig jaar een bierbar in Amsterdam. Hier kun je al onze bieren proeven en kunnen we nog beter laten zien wie we zijn. In 2018 verkochten we ongeveer een miljoen biertjes, dit jaar ligt dat aantal waarschijnlijk rond de anderhalf miljoen. Door de vollere en agressievere speciaalbiermarkt is de hardste groei er inmiddels wel uit. Maar het is niet onze ambitie om nog veel groter te worden, dus dat is niet erg.
Voor de komende tijd staan er nog veel leuke projecten op de planning. Zo komt er een boek ter gelegenheid van ons vijfjarig bestaan en vind je vanaf Moederdag onze eigen Bloesem-blondshampoo – vernoemd naar ons bestverkopende bier – in de winkelschappen van HEMA. Daarnaast blijven we experimenteren met zelfbedachte bierrecepten, zodat er vanzelf weer nieuwe pareltjes ontstaan.”
Dit is een premium artikel
Verder lezen?
Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community
Slechts€10voor de eerste maand
Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;
✅ het RetailTrends-magazine (print + online);
✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;
✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;