An apple a day keeps the doctor away. Voor huisarts Tamara de Weijer is de link tussen voeding en gezondheid glashelder. “De detailhandel heeft een unieke positie om gezonde keuzes te beïnvloeden.” Maar hoe maak je de supermarkt ook supergezond?


Albert Heijn, Harderwijk. Tamara de Weijer – onder andere huisarts en auteur over leefstijl en gezonde voeding – maakt een foto van afgedekte rookwaren en verspakketten op de AGF-afdeling. “Aandachtig door de winkel lopen biedt nieuwe inzichten”, zegt ze. “Hoe het beter kan voor al die klanten die zich niet fit voelen en gezondheidsklachten hebben. Supermarkten kunnen nog veel meer doen om die mensen te helpen om gezonder te eten.”


De Weijer houdt praktijk in Hoorn, maar is vandaag voor enkele vergaderingen van de Vereniging Arts en Leefstijl in het ziekenhuis in Harderwijk. Tussendoor heeft ze tijd om de plaatselijke ‘Appie’ te bezoeken en over haar missie te vertellen: Nederland gezonder maken. Het verband tussen leefstijl en gezondheid is volgens haar van groot belang in de spreekkamer van elke arts....