Inspiratie uit verpakkingsvrije winkels

Nederland is met Bag&Buy in Utrecht bijna zover, maar wereldwijd zijn al meer verpakkingsvrije retailconcepten gelanceerd. Een sfeerimpressie van zes initiatieven die boven het maaiveld uit steken.

In.gredients, Texas
In.gredients wil de buurtsuper terugbrengen naar Texas, zei medeoprichter Christan Lane bij de winkelopening in 2012. Klanten vinden in de vestiging van dertienhonderd vierkante meter meer dan vierhonderd producten, zodat ze er volgens de initiatiefnemers een groot deel van hun boodschappenlijstje kunnen afwerken. In.gredients biedt naast pakloze producten onder meer kant-en-klaarmaaltijden, drank, gratis wifi en een speelruimte voor kinderen. “We willen dat in.gredients een plek is waar onze community kan samenkomen rond gemeenschappelijke doelen, zoals goed voedsel en een duurzame levensstijl”, aldus Lane.


Bron: The Austin Chronicle

Unverpackt, Duitsland
De biologische winkel Unverpackt in het Duitse Kiel timmert sinds februari dit jaar aan de verpakkingsvrije weg. Klanten stoppen de ingrediënten die ze nodig denken te hebben in hun flessen, dozen of potjes. Wie zonder zit, kan een houder aanschaffen. Een shopper die bij een aankoop minstens drie eigen potjes vult, krijgt een loyaliteitspunt. Tien van die punten zijn goed voor 25 procent bij de volgende aankoop.



Granel, Spanje
Granel betekent bulk in het Catalaans en dat is precies wat de retailer in het Spaanse Vic aanbiedt. Klanten vinden er onder meer pasta, rijst, honing en olie. Voor vers fruit, vlees en verse groenten kunnen shoppers terecht bij de markt die om de hoek zit. Binnen een jaar na de opening breidde Granel uit met een vestiging in Barcelona en Eivissa.


Bron: Joid'art

Effecorta, Italië
In drie jaar tijd opende het Italiaanse Effecorta drie verpakkingsvrije winkels, werden er 36 duizend flessen verkocht en 21500 weer ingeleverd en gingen drieduizend kleine katoenen tasjes over de toonbank. Het aantal plastic tasjes dat het concept verkocht: nul. Effecorta is een coöperatieve onderneming waarbij lokaal geteelde producten te koop zijn en oog voor het milieu en het verminderen van afval hoog in het vaandel staan.



Robuust, België
In Antwerpen vinden consumenten sinds juni bij Robuust niet alleen food zonder blik of pak, maar ook huishoudelijke artikelen, beautyproducten en recyclebare pampers. Klanten nemen hun eigen productverpakkingen mee, die bij binnenkomst worden gewogen en gelabeld, waarna ze kunnen inslaan.



Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in