Vijf flops van Apple

Groot worden gaat met vallen en opstaan en daar weet technologiegigant Apple alles van. Hoewel de nagedachtenis van wijlen Steve Jobs iconische proporties heeft aangenomen en zo ongeveer alles wat hij aanraakte goud werd, maken Apple-producten de verwachtingen ook weleens niet waar. Een geruststellende gedachte.

Het concern met een geschatte merkwaarde van 124,2 miljard dollar (99,7 miljard euro) staat bekend om zijn innovatieve gadgets en producten die het leven zoveel gemakkelijker moeten maken, en de gebruikers van een zekere status voorzien. Dat is echter niet altijd het geval. Vooral producten die in de jaren tachtig en negentig uit de Apple-stal kwamen, gingen ronduit de mist in.

#1: Apple QuickTake
Wie de rol van voorloper vervult, kan zich weleens vergissen in de snelheid van de consumentenmarkt. In 1994 lanceerde Apple met de QuickTake als één van de eerste een digitale camera voor leken. Die liepen echter niet zo warm voor een fotocamera van een concern dat vooral bekend was van zijn computers. De Apple QuickTake veroverde wel een plek op de lijst met de ‘100 greatest and most influential gadgtes from 1923 tot the present’ van Time Magazine. Dat dan weer wel.

#2: Macintosh Portable
Zie links de Macintosh Portable, Apple’s eerste laptop die in 1989 op de markt kwam. Gebruikers klaagden echter over het kleine beeldscherm en een batterij met korte levensduur. Het prijskaartje bevorderde de verkoop ook niet. De laptop kostte een luttele 7300 dollar.

#3: Gebreide iPodcases
In de Apple Store vonden consumenten tussen 2004 en 2012 wollen iPod-hoesjes. Ondanks de keuze uit zes vrolijk gekleurde opties waren het geen hardlopers. Dat kan te maken hebben met de vele aanbieders van iPod-cases. Maar misschien ook omdat het niet zo’n aantrekkelijk idee is om een mp3-speler in iets te stoppen dat geassocieerd wordt met tenenkaas?

#4: Apple III
Third time’s a charm, luidt het gezegde. Niet voor de derde pc van Apple, die het succes van Apple II minstens had moeten evenaren. Na twee jaar ontwikkelen kwam de computer in 1980 op de markt. Hij bleek echter onpraktisch in het gebruik en niet zo stabiel, wat leidde tot een recall van de eerste veertienduizend exemplaren. Ook Apple III Plus kon het tij niet keren en verdween in 1985 van de productielijn.#5: ROKR E1 
Steve Jobs kondigde hem vol verwachting in ‘one more thing’-stijl in 1995 aan: de ROKR E1. Ontwikkeld door Motorola was dit de eerste telefoon die Apple’s iTunes ondersteunde en dat klonk zo. Gebruikers knapten echter af op de beperkte opslagruimte (honderd muzieknummers) en trage laadtijd. De wegen van Apple en Motorola scheidden alweer na één jaar. Misschien lag het gebrek aan succes ook aan de naam. Want hoe spreek je ROKR E1 in vredesnaam uit? 

Bron: Entrepreneur/RetailWatching