Apple viert recordwinst in stijl

Nooit eerder verdiende een bedrijf zoveel in drie maanden als Apple. Achttien miljard dollar kon de technologiegigant in het laatste kwartaal van 2014 (maar zijn eerste kwartaal) bijschrijven. Sinds afgelopen weekend kunnen inwoners van Hangzhou zien wat je allemaal met dat geld kan.

Apple opende in 2008 zijn eerste winkel in China, zeven jaar nadat de Apple Store was geïntroduceerd. Volgend jaar moeten er veertig vestigingen staan. Het is volgens ceo Tim Cook namelijk een kwestie van tijd voordat China de grootste afzetmarkt wordt. In het recordkwartaal van Apple was het land goed voor zo’n zestien miljard dollar omzet, waarmee Europa al bijna is achterhaald.

Nog voor het Chinese Nieuwjaar op 19 februari wil Apple vijf filialen openen in de volksrepubliek. De store in Hangzhou is de eerste in die reeks en tegelijkertijd de grootste in heel Azië.

De vestiging beschikt over zo’n drieduizend vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen, die weer verbonden zijn door twee grote glazen trappen.

Klanten kunnen in de winkels van Apple sinds kort kunstwerken bewonderen die met één van de apparaten van het technologieconcern zijn gemaakt. Van foto’s en tekeningen tot films, gemaakt met de iPhone, iPad of iMac. Ook de muren in Hangzhou hangen er vol mee. Allemaal in het kader van de campagne ‘Start Something New’.

De winkel is sinds afgelopen weekend open voor publiek. Apple trok overigens daarvoor al de nodige aandacht, door de buitenkant te voorzien van een handgeschilderd gedicht in traditionele kalligrafie.