Waarom gemeenten massaal RetailDeals sluiten

Jan Meerman heeft de retail in zijn rol als voorzitter van Detailhandel Nederland en brancheorganisatie INretail de afgelopen twintig jaar drastisch zien veranderen. Geen ondernemer is alleen van de eigen winkel afhankelijk, maar ‘juist ook van de totale omgeving’, zegt hij. “Goede horeca, aantrekkelijke pleinen, parkeergelegenheden, een veilig gevoel. En als de gemeente dat te weinig in beeld heeft, heb je als ondernemer een probleem.” Daar ligt dan ook het grootste vraagstuk: “Veel gemeenten zoeken naar antwoorden op de vraag hoe ze de detailhandel goed kunnen faciliteren. Hoe bouw je een aantrekkelijke binnenstad, hoe laat je retail en horeca zo goed mogelijk op elkaar aansluiten? En hoe werk je aan de optimale belevingswaarde? Welke regels stimuleren zonder te frustreren?”

Dankzij het actiepunt RetailDeals uit de Retailagenda komen nu ook antwoorden in beeld. Meerman: “We zitten in een tijdperk waarin de consument met zijn gedrag een hele sturende rol speelt. Hij heeft de regie. En duidelijk is dat bruisende compacte binnensteden, waar het een feestje is om naartoe te gaan, de voorkeur krijgen boven kille centra zonder ziel.”

Consumenten hebben volgens de voorzitter grofweg drie koop- en winkelopties: winkelen in de eigen woonplaats, online shoppen of een grotere stad bezoeken. Afhankelijk van het moment, de beschikbare tijd en de belevingswaarde die erbij wordt gezocht, heeft een van de drie de voorkeur. Duidelijk is dat de consument vanuit een multichannel-aanbod wil kiezen. “Een toekomstbestendig retailconcept biedt de klant off- en online opties. Dat wordt de standaard.”

RetailDeals
Meerman is groot voorstander van het sluiten van zogenaamde RetailDeals door gemeenten. Het is één van de belangrijke actiepunten van de Retailagenda die minister Kamp van Economische Zaken met de sector sloot. “Het betekent dat gemeenten afspreken een visie te ontwikkelen waar ze heen willen met hun winkelgebieden én dat ze met alle betrokken partijen om de tafel gaan om die visie in de praktijk ook waar te maken.” Inmiddels werken zo’n zestig gemeenten aan een RetailDeal. Volgend jaar zijn dat er twee keer zoveel, stelt Meerman.

Waarom sluiten gemeenten nu ‘massaal’ deze deals? “Het feit dat zelfs Minister Kamp zich nu bezighoudt met het onderwerp detailhandel betekent dat iedereen ziet dat het anders moet. We zitten in een verandertijdperk. De zeer zichtbare leegstand geeft net dat extra zetje, daar heeft immers iedere gemeente mee te maken.” Er zullen winkelgebieden moeten verdwijnen. “Over het algemeen zijn twintig tot dertig procent van de winkelmeters slechte meters, die kunnen we missen als kiespijn.”

Meerman pleit voor samenwerking en de ontwikkeling van nieuwe initiatieven voor de retailbranche. Afspraken tussen retail, vastgoedpartijen en gemeenten in de vorm van RetailDeals om zo aantrekkelijke winkelgebieden te creëren. Op 17 november vindt het Jaarcongres RetailAgenda plaats, waar het samenbrengen van deze partijen, maar bovenal de kansen voor het winkellandschap centraal staan.

Tijdens het congres gaat Jan Meerman verder in op de vastzittende huurmarkt en het onderwerp omzethuur. Behalve Meerman beklimt Marijke van Hees, voorzitter stuurgroep Retailagenda, het podium om te vertellen wat er nog te beleven valt in de binnenstad. Marja Ruigrok, eigenaar van Ruigrok | NetPanel en VVD-fractielid in Amsterdam pleit voor freezones om de regeldruk in de winkelstraat te verminderen. Congresvoorzitter Frank Quix (Q&A) licht bezoekers onder andere in over de nieuwste cijfers en trends in retail en vertelt over de toekomst van retail vanuit een historisch perspectief.

U kunt zich inschrijven door een e-mail met uw contactgegevens te sturen naar events@retailtrends.nl. Kijk hier voor het complete programma en keynotes.


Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in