Het prijswinnende vlaggenschip van Alexander McQueen

Het prijswinnende vlaggenschip van Alexander McQueen

De internationale architectuurprijs Prix Versailles is dit jaar voor de flagshipstore van Alexander McQueen in Parijs. Een internationale jury van architecten en culturele experts reikte de prestigieuze prijs uit aan de fashionretailer in de categorie commerciële architectuur. Alexander McQueen is hiermee 'de beste winkel op basis van integratie met het landschap, architectuur van de buitenzijde van het pand, interieur en diensten’, zo luiden de criteria.


De flagshipstore opende in september zijn deuren in Parijs, in een pand dat stamt uit 1717. Het is de eerste en vooralsnog enige winkel van Alexander McQueen in de Franse hoofdstad. Het Britse bureau David Collin's Studio heeft het ontwerp op zich genomen.

De winkel beslaat een kleine vijfhonderd vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. Op de benedenverdieping is mannen-, vrouwen-, en avondmode te vinden. Glazen kasten in Victoriaanse stijl presenteren verschillende stijloutfits.

Een massieve marmeren trap met witte, met edelstenen versierde leuningen leidt naar de kelderverdieping. De luxe uitstraling komt ook goed tot uiting bij de pashokjes, die omgeven zijn door met diamant beklede muren en een suède tapijt. De interieurs worden compleet gemaakt met meubels in middeleeuwse stijl.

Bij de Prix Versailles werden verder het mooiste hotel en restaurant gekozen. Vanaf volgend jaar wordt daar de categorie 'winkelcentra' aan toegevoegd.